Airconditioning

Airconditioning

Airconditioning (43)

Airconditioning: koele bries op hete dagen

We voelen in toenemende mate de effecten van klimaatverandering. Naast slecht weer zijn hittegolven erg merkbaar in de zomermaanden. Het is goed dat airconditioning bestaat. Het is al lang standaard in auto's en warenhuizen, maar ook particuliere huishoudens profiteren steeds meer van deze compacte koelteverspreiders. Een airconditioningsysteem kan in elk huishouden geïntegreerd worden, maar er zijn verschillende modellen op de markt die significant verschillen in termen van energie-efficiëntie en installatiewijze.

Hoe werkt een airconditioner?

Het airconditioningsystem verzekert een aangenaam binnenklimaat en kan dus het welzijn en werkatmosfeer sterk verbeteren. Tegelijkertijd wordt de vochtigheid verminderd dankzij de lagere temperatuur, zodat de lucht minder plakkerig en drukkend aanvoelt. Het is ideaal om het huis gelijkmatig te ventileren met koele lucht, omdat sterke verschillen tussen koud en warm over het algemeen ongezond zijn voor de bloedomloop en het lichaam. De werking van een airconditioningsysteem is gelijk aan die van een koelkast: een gasvormige koelstof wordt opgezogen en sterk gecomprimeerd door een machine die de compressor wordt genoemd. Dit verhit het gas, en de druk neemt merkbaar toe. De hete stoom wordt via een druklijn naar een condensator gevoerd, die op zijn beurt gekoeld wordt met een ventilator. De stoom wordt weer vloeibaar gemaakt en bereikt de zogenaamde gasklep. Door door deze nauwe opening te stromen wordt de vloeistof plotseling veel kouder. Tenslotte gaat de vloeistof de verdamper in, waar het warmte uit de kamerlucht kan opnemen. De vloeistof verdampt vanwege de hitte die wordt opgenomen en keert dan terug naar het circuit. De omgeleide warmte wordt via een uitlaatpijp uit de ruimte gepompt, zodat de temperatuur in de ruimte continu daalt tot het gewenste niveau. Het airconditioningsysteem werkt niet door het leveren van koelte, maar door het afvoeren van warmte.

Hoe veel elektriciteit gebruikt een airconditioning?

Indien u een airconditioning wilt kopen moet u nauwkeurig naar de energie-efficiëntie van het apparaat moeten kijken. Het is relatief makkelijk om een kamer op te warmen, maar hitte verwijderen is technisch uitdagender omdat de kamer een hoger energieniveau heeft. Hierdoor hebben airconditioningsystemen de reputatie gekregen dat ze veel elektriciteit verbruiken. De effectiviteit is echter verbeterd door continue ontwikkeling van individuele klimaatonderdelen. De aankoop van een airconditioning is een goed idee mits u een nieuw apparaat koopt. Al met al zijn er zeven energie-efficiëntieklassen voor airconditioningsystemen, van A+++ (erg goede energiebalans) tot D (slechte energiebalans). Volgens de geldende wetgeving moeten nieuw geproduceerde apparaten ten minste efficiëntieklasse B hebben, ongeacht of het gaat om gesplitste airconditionings of mobiele airconditionings. De klasse wordt bepaald door de verhouding tussen het stroomverbruik en het koelvermogen. In het algemeen moeten airconditioningsystemen van de klassen A+, A++ en A+++ als ecologisch en economisch zinvol worden beschouwd, terwijl de lagere klassen kritisch moeten worden bekeken.

Wat voor soorten airconditionings zijn er?

De verschillende namen voor airconditioningsystemen kunnen verwarring veroorzaken. Luchtkoelers die werken met vervangbare ijsblokken of ijspakketten worden soms ook ten onrechte airconditioning genoemd. Hier worden echter airconditioningsystemen in de ware zin van het woord bedoeld, dat wil zeggen apparaten met een eigen koelcircuit en koelvloeistof.

Een mobiel airconditioningsysteem met een uitlaatpijp wordt vaak gebruikt en heeft het geweldige voordeel dat het in elke ruimte kan worden gebruikt. Dit maakt deze draagbare airconditioningsystemen bijzonder flexibel en veelzijdig. Een mobiel airconditioningsysteem produceert echter tijdens gebruik veel warmte die moet worden afgevoerd. In tegenstelling tot een gesplitst airconditioningsysteem bestaat een mobiel airconditioningsysteem maar uit één deel, inclusief de uitlaatpijp. Het is relatief compact en werkt stilletjes. De uitlaatpijp moet uit een raam gehangen worden of daar worden gemonteerd. Het is ook mogelijk om dit soort airconditioningsysteem door een muuropening te monteren, maar in dit geval is het niet meer mobiel. Als een raam open staat is er helaas een constante tocht, wat weer warmere lucht van buiten in het appartement brengt. Dit effect kan voorkomen worden door de eerdergenoemde muuropening, en er is ook de mogelijkheid om het open raam te sluiten met een raamafsluiting voor lage extra kosten.

Airconditioningsystemen bestaande uit twee delen zijn vooral populair in nieuwe gebouwen. De gespleten airconditioning werkt nog stiller dan zijn mobiele concurrent omdat de compressor aan de buitenkant van de muur zit, niet in de kamer. Tweedelige apparaten zijn extreem effectief en het waard als ze vroeg geïnstalleerd worden. Installatie in bestaande gebouwen biedt echter zekere moeilijkheden, vooral al het gebouw in handen is van meerdere eigenaren. Enerzijds kan het lawaai buiten problemen veroorzaken bij de buren, anderzijds is de installatie door een gespecialiseerd bedrijf sinds 2008 verplicht, wat tot extra kosten leidt. Over het geheel genomen zijn gespleten apparaten een goede keuze, bijvoorbeeld voor een nieuw gebouw of een zelfstandige woning. Mobiele airconditioningsystemen zijn geschikter voor huurwoningen om hun flexibiliteit ten volle te benutten, vooral omdat ze in de winter gewoon in de kelder kunnen worden opgeborgen.

Wat moet er nog overwogen worden bij de aankoop?

De aankoop van een airconditioningsysteem is de moeite waard, maar er moet op voorhand rekening mee worden gehouden dat de prestaties van het airconditioningsysteem moeten worden afgestemd op het volume van de ruimte. Om het volume te berekenen wordt de oppervlakte van de ruimte in vierkante meters vermenigvuldigd met de hoogte van de ruimte. De berekende waarde wordt vervolgens vermenigvuldigd met een factor die tussen 15 en 70 ligt. Zeer goed geïsoleerde ruimtes en ruimtes zonder ramen moeten een factor tussen 15 en 25 krijgen. Voor slecht geïsoleerde kamers en kamers met veel ramen moet een factor van 25 tot 35 worden gebruikt. Factor 70 is gereserveerd voor tuinserres en technische voorzieningen (bijv. met servers). Deze eindwaarde geeft de benodigde koelcapaciteit aan. Een voorbeeldberekening: Een ruimte van 25m² die slecht geïsoleerd is en veel ramen heeft, moet gekoeld worden met 25 maal 35, d.w.z. 875 watt vermogen.

We bieden u ook een gedetailleerde gids aan over het thema van de airconditioning.

Naar boven