Als vakantie in de eigen tuin - de gas BBQ maakt het mogelijk

De steengrill als alleskunner

Tuinbarbecues zijn vooral in de zomer zeer populair en zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Een tuinbarbecue van steen is in ieder geval een blikvanger in de eigen tuin en voor de eeuwigheid gemaakt. Het gaat hier om een bijzondere aanschaf die speciaal voor tuin- en barbecuevrienden werd ontwikkeld. Hoewel een stenen BBQ qua prijs iets hoger ligt dan vergelijkbare tuinbarbecues, biedt hij echter veel meer voordelen. De steengrill is in vergelijking met andere BBQ soorten iets zwaarder en neemt relatief veel plaats in, maar daarentegen is hij bijzonder stabiel en ook goed tegen weersinvloeden beschermd.

Met tuinbarbecues van steen zit je goed als je vaak en graag barbecuet, een relatief grote tuin hebt en ook graag vrienden voor je BBQ-party uitnodigt. Een bijzonder voordeel ligt in zijn traditionele flair, maar ook het intensieve aroma van de gerechten mag er zijn. Als een tuinbarbecue wordt gemetseld, dan past hij bovendien perfect in een tuin die naar Toscaans voorbeeld werd ingericht. Vanzelfsprekend: de BBQ-time met zo'n barbecue moet gewoon smaken en is natuurlijk de blikvanger in de hele buurt.

Traditioneel BBQ plezier met houtskool BBQ

In het algemeen is een houtskool BBQ zeer goed voor de tuin, want hij symboliseert de oorspronkelijk manier van het barbecueën. Als een tuinbarbecue met houtskool wordt gevuld, dan komt het bijzondere aroma met de gerechten op de BBQ in contact. Wie geen ruimte voor een tuinbarbecue van steen heeft, is met een klassieke mobiele houtskool BBQ goed uitgerust. Deze laten zich bij gunstige weersomstandigheden naar buiten transporteren, maar ook weer gemakkelijk weerbestendig opbergen. Enkele van deze BBQs verenigen hout BBQ met een Smoker.

Ze hebben vaak meerdere verdiepingen en bieden zo voldoende ruimte voor het vrolijke BBQ-feest. Steaks, knapperige worstjes, spareribs, vis of groente kunnen in een tuinbarbecue met houtskool smakelijk worden gebraden. Wie een tuinbarbecue wil kopen, dient op solide materiaal te letten. Een BBQ van roestvrij staal heeft het voordeel dat hij bijzonder stabiel is. Het glanzende materiaal bezorgt hem een edele look. De tuinbarbecue van roestvrij staal imponeert door zijn stabiliteit en is ook tegen gure weersomstandigheden bestand. In tegenstelling tot andere houtskool BBQs moet deze tuinbarbecue dus niet bij regen weggebracht worden. Hij roest niet en kan gewoon met een beetje BBQ-reiniger worden schoongemaakt.

Eenvoudig en snel met de gas BBQ

Een zeer populaire manier van barbecueën is met de gas BBQ. Vleesgeworden BBQ-fans betwisten hier weliswaar de oorspronkelijke charme van het barbecueën, maar hij heeft echter voordelen in petto waar je niet omheen kunt. Een tuinbarbecue op gas walmt niet, je hebt geen roet en stoot daarmee minder uit - dat vinden vooral de buren prettig. Hij slaat niet alleen een goede figuur in de tuin, maar ook op het balkon mag hij er zijn. Bovendien ontstaat er geen as dat later moet worden weggegooid. Wie een tuinbarbecue wil kopen, moet erop letten dat een gas BBQ aanzienlijk sneller verwarmt dan een houtskool BBQ. Hij is zeer snel "op temperatuur" en ook de duur van het barbecueën kent geen grenzen zolang je op voldoende gastoevoer let. Een klein nadeel van de gas BBQ is het ontbreken van de rokerige smaak bij de gerechten die voor veel BBQ fans juist het essentiële criterium is.

Lees verder

Gas BBQ Test Vergelijk & Adviezen

Naar boven