14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Koopwijzer voor airconditioningeenheden:
vergelijkingen en recensies

Airconditioners zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Welk apparaat het beste bij uw huis past, hangt af van verschillende factoren. Wij zullen u vertellen waar u op moet letten bij de keuze van uw airconditioner, hoe u het juiste formaat kiest voor uw ruimte en welke details een belangrijke rol spelen bij het vergelijken van airco's.

Functies en eigenschappen van verschillende airconditioners

Wanneer de hitte van de zomermaanden het binnen erg benauwd maakt, overwegen veel mensen om een airconditioner te kopen. Er is een breed scala aan luchtkoelers beschikbaar. Het aanbod strekt van compacte, mobiele airconditioners, luchtkoelers en eenvoudige ventilatoren tot permanent geïnstalleerde airconditioners voor appartementen of huizen. Hierdoor kan de keuze voor een bepaalde variant en een bepaald model al snel een uitdaging worden. Uiteraard spelen uw persoonlijke wensen de belangrijkste rol in deze keuze. Afhankelijk van het type apparaat kan de installatie talrijke extra functies bevatten, zoals luchtreiniging, luchtbevochtiging van de ruimte of zelfs een verwarmingsfunctie voor in de wintermaanden.

Bovendien kan de werking nogal verschillen afhankelijk van het soort apparaat, waardoor er geen eenvoudig antwoord is op wat het beste model is. Bepaalde factoren zoals uw individuele behoeften en budget zijn hierin altijd doorslaggevend. Om uw beslissing wat makkelijker te maken, geven we u een uitgebreid inzicht in zowel de voor- als nadelen van verschillende airconditioners en leggen we uit hoe ze werken.

Ventilatoren - eenvoudig maar effectief

Der Erfrischungssturm: Mit dem Klarstein Silent Storm Standventilator ist für das perfekte Raumklima gesorgt!

Productrecensie

Silent Storm statiefventilator

Met 5 ventilatiestanden en 10 windsnelheidsniveaus zorgt de Silent Storm voor een verfrissende briesje met een laag geluidsniveau.

 • Bijzonder stil: het apparaat is fluisterstil en produceert slechts 32 dB.
 • Flexibel: in hoogte verstelbare en kantelbare rotor met aansluitbare oscillatie.

We hebben veel over voor een aangenaam briesje op een warme dag. Als de lucht op kantoor of thuis stil lijkt te staan, kunnen ventilatoren een uitkomst bieden. Ventilatoren creëren een aangename luchtstroom door hun rotorbladen te bewegen. Als ze voor een raam worden geplaatst, kunnen ze ook helpen bij het verversen van lucht in benauwde ruimtes. In tegenstelling tot mobiele airconditioners of luchtkoelers hebben ze echter geen ingebouwd koelmechanisme zoals een watertank of koelelementen. Het koelende effect wordt alleen geleverd door de gecreëerde luchtstroom.

  Voordelen:

 • Ruimtebesparing
 • Eenvoudige installatie
 • Goedkoper dan permanent geïnstalleerde apparaten
 • Mobiel gebruik

  Nadelen:

 • Beperkt bereik
 • Verlaagt de binnentemperatuur niet

Luchtkoeler - compacte airco zonder slang

Das 4-in-1 Klimagerät Skyscraper Ice von Klarstein überragt optisch und leistungstechnisch seine Kollegen und bringt frische Luft in deine Räume.

Productrecensie

Skyscraper Ice 4-in-1 luchtkoeler

De Skyscraper is een echt werkpaard: hij werkt als een ventilator maar koelt, bevochtigt en ioniseert ook de lucht.

 • Koeling door middel van een 6 liter watertank
 • Ionisatie van de lucht om geuren en ziektekiemen te elimineren
Vind het product

Is het bloedheet en bent u op zoek naar afkoeling? Er zijn mobiele airconditioners verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Veel consumenten zijn op zoek naar een apparaat zonder uitlaatslang en willen het liefst ook het gebruik van koelmiddelen vermijden. Een compacte luchtkoeler is een interessant alternatief voor een ventilator, mini-airco of gesplitste airco. Luchtkoelers werken zonder een vermogensintensief koelcircuit waardoor een koelmiddel en een compressor niet nodig zijn.

Deze apparaten verlagen de kamertemperatuur door middel van verdampingskoeling. Het apparaat werkt een beetje als een ventilator, maar de koeling van de luchtstroom wordt bereikt door gebruik te maken van waterverdamping. De 3-in-1-luchtkoeler zuigt warme lucht aan de achterzijde van het apparaat aan en leidt deze door de verdamper. Hierdoor onttrekt het water warmte aan de luchtstroom en wordt de ontsnappende lucht kouder. Hierdoor krijgt uw lichaam de nodige verfrissing. Ook wordt de lucht verrijkt met vocht, wat voor verlichting kan zorgen op droge, warme dagen of op winterdagen waarin de verwarming hoog wordt opgestookt. Het waterreservoir moet echter wel regelmatig worden bijgevuld. Naast water is het ook mogelijk om koelpakkingen of ijsblokjes te gebruiken. Ook zijn luchtkoelers met geïntegreerde luchtfilters bijzonder praktisch voor mensen met allergieën.

  Voordelen:

 • Ruimtebesparend
 • Eenvoudige installatie
 • Mobiel gebruik
 • Laag geluidsniveau
 • Bevochtiging van de binnenlucht

  Nadelen:

 • Temperatuur van de binnenlucht wordt niet verlaagd
 • Niet aanbevolen in gebieden met een hoge luchtvochtigheid
 • Beperkt bereik

Mobiele airco voor consumenten

Die Klarstein Pure Blizzard 3 2G Klimaanlage sorgt für klare, gekühlte Raumluft an heißen Sommertagen

Productrecensie

Pure Blizzard 3 2G airco

De Pure Blizzard biedt gekoelde omgevingslucht op warme zomerdagen en zorgt voor een aangenaam ruimteklimaat door middel van de ventilator en ontvochtiger.

 • 3-in-1 apparaat: airco, ontvochtiging en ventilatie
 • Luchtafvoer via de afvoerslang: levering inclusief raamafdichting
Vind het product

Dit type apparaat staat ook bekend onder de naam monoblok. Het zuigt warme lucht aan en leidt deze door het geïntegreerde koelvloeistofcircuit in het apparaat door middel van een compressor. Deze lucht wordt gekoeld en vervolgens als een koele luchtstroom naar de ruimte teruggevoerd. De warme afvoerlucht wordt vervolgens via de afvoerslang naar buiten geleid.

Net als bij een ouderwetse luchtafvoerdroger kunt u de slang gewoon door een licht openstaand raam naar buiten leiden. Meestal wordt er ook geschikt montagemateriaal meegeleverd, zodat u de slang goed kunt bevestigen op een raam en afdichten. Er zijn dus geen ingrijpende bouwwerkzaamheden nodig om gebruik te maken van deze apparaten. Dit biedt het voordeel dat het niet veel moeite kost om een mobiele luchtkoeler naar een andere ruimte te transporteren en op te stellen.

  Voordelen:

 • Ruimtebesparend
 • Eenvoudige installatie op deur of raam
 • Goedkoper dan permanent geïnstalleerde apparaten
 • Effectieve verlaging van de kamertemperatuur

  Nadelen:

 • Installatie op raam of deur vereist
 • Hoger energieverbruik tijdens doorlopend gebruik
 • Niet geschikt voor gebieden met een lage luchtvochtigheid

Hoe werkt een split airco?

Mit der leistungsstarken und umweltschonenden Klarstein Windwaker Eco Split-Klimaanlage dank vieler Einstellungsmöglichkeiten jederzeit ein perfektes Raumklima

Productrecensie

Windwaker slimme airconditioner

Het Windwaker Eco Split airconditioningsysteem met energie-efficiëntieklasse A++ / A+, een luchtstroom van 610 m³/u en vijf verschillende bedrijfsmodi doet het onmogelijke.

 • Instelbare temperaturen tussen 16 en 30°C
 • Energieklasse koelmodus: A++ verwarmingsmodus: A+
Vind het product

TDeze variant bestaat uit twee apparaten; een binnen- en een buitenapparaat. Het binnenapparaat zuigt de lucht in een ruimte aan, en vervolgens wordt deze gefilterd en gekoeld. Het tweede apparaat wordt buiten geïnstalleerd en bevat een koelcompressor. Beide delen van het apparaat zijn permanent bevestigd en verbonden door middel van een slang. Een groot voordeel van deze variant is het lage geluidsniveau, omdat de relatief luidruchtige compressor buiten wordt geïnstalleerd. De meeste gesplitste airconditioningsystemen beschikken ook over een omkeerfunctie. Dit maakt het mogelijk om het apparaat als verwarmingstoestel te gebruiken in de wintermaanden. De installatie van het apparaat moet altijd worden uitgevoerd door een ervaren professional.

  Voordelen:

 • Tweedelige werking zorgt voor een verhoogde koelcapaciteit
 • Weinig geluid binnen
 • De kamertemperatuur kan op een constant niveau worden gehouden
 • Meestal uitgerust met een omkeerfunctie dus ook te gebruiken als verwarming

  Nadelen:

 • Installatie moet door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd
 • Duurder in aanschaf dan de meeste mobiele apparaten
 • Hoge elektriciteitskosten bij gebruik als verwarmingseenheid

Hoe bereken je de koelcapaciteit van (mobiele) airconditioningsystemen?

Met deze vuistregel kunt u de juiste koelcapaciteit voor uw kamergrootte bepalen: bereken uw kameroppervlak in vierkante meters maal 60 watt (goede isolatie en weinig blootstelling aan de zon) tot 100 watt (weinig isolatie en hoge blootstelling aan de zon). Voorbeeld:

20 m² x 100 W = 2000 W

(1000 W = 1 kW = 3412,14 BTU)

Mit dieser Faustformel ermittelst du die richtige Kühlleistung für deine Raumgröße: Rechne deine Raumfläche in Quadratmeter mal 60 Watt (bei guter Dämmung und wenig Sonneneinstrahlung) bis 100 Watt (bei wenig Dämmung und hoher Sonneneinstrahlung). Beispiel:

20 m² x 100 W = 2000 W

(1000 W = 1 kW = 3412,14 BTU)

In een ruimte van 20 m² met weinig isolatie en veel blootstelling aan de zon hebt u een apparaat nodig met een koelvermogen van 2 kW en ongeveer 6800 BTU/u.

Naast de isolatie en de zon is ook het aantal personen en technische apparaten in de ruimte van invloed op de keuze van het juiste koelvermogen. Voeg ongeveer 250 watt toe voor elke extra persoon en het wattage van elk elektronisch apparaat in de ruimte. Het verbruik van een apparaat kunt u terugvinden in de gebruiksaanwijzing of op het typeplaatje van het apparaat.

Logischerwijs hebt u krachtigere apparaten nodig om grotere ruimtes efficiënt te kunnen koelen. In kleinere, sporadisch gebruikte ruimtes kunt u een mobiel airconditioningsysteem met een afvoerslang gebruiken (er zijn geen versies zonder slang). Een permanent geïnstalleerd apparaat is een ideale airconditioningsoptie voor de slaapkamer, maar de kosten liggen meestal iets hoger.

Een vergelijking van airco systemen - blijf koel met de juiste airco

Ventilatoren Luchtkoelers Mobiele airco Split airco
Soort koeling Dankzij de luchtstroom biedt een ventilator een aangename verfrissing op warme zomerdagen. Het geeft ons een verkoelend gevoel, ook al wordt de kamertemperatuur zelf niet verlaagd. De luchtkoeler zuigt warme lucht aan, verdampt water en koelt de lucht die er doorheen stroomt. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam aangenaam wordt gekoeld, ook al wordt de kamertemperatuur niet noemenswaardig verlaagd. Het mobiele airconditioningsysteem zorgt voor een aangename koeling van de ruimte. De warme lucht wordt aangezogen en afgekoeld door een compressor, zoals in een koelkast. De warme lucht die door het apparaat ontstaat, wordt via een uitlaatslang naar buiten geleid. Het gesplitste airconditioningsysteem koelt ruimtes met behulp van een koelmiddel. De warme lucht die door het binnenapparaat wordt geabsorbeerd, verdampt het middel en leidt het naar de buitenunit. Daar wordt de warmte afgevoerd, het koelmiddel wordt weer vloeibaar en vloeit terug naar binnen. Deze cyclus wordt herhaald totdat de gewenste kamertemperatuur is bereikt.
Gewicht Het gewicht van de ventilatoren ligt meestal tussen de 1 en 8 kg, afhankelijk van het model. Het gewicht van de luchtkoelers ligt tussen de 6 en 10 kg. Het gewicht van monobloksystemen ligt tussen de 10 en 30 kg. Het gewicht van de buiten- en binnenunit liggen samen meestal rond de 50 kg. De binnenunit weegt ongeveer 10 kg, de buitenunit ongeveer 40 kg.
Koelcapaciteit en grootte van de ruimte Geen directe verlaging van de kamertemperatuur. Geen directe verlaging van de kamertemperatuur. Het koelvermogen van mobiele airconditioning ligt meestal tussen de 2 en 3 kW. Dit maakt het mogelijk om een ruimte met een volume van 80 à 120 m³ te koelen. Mobiele airconditioning is uitermate geschikt voor kleine ruimtes en voor sporadisch gebruik. Gesplitste airco's hebben meestal een hogere koelcapaciteit dan mobiele airco's of luchtkoelers. Daarom zijn ze geschikt voor gebruik in grotere ruimtes. Het vermogensbereik begint bij 2,5 kW en loopt op tot apparaten met 12kW.
Stroomverbruik en energie-efficiëntie Van alle hier genoemde apparaten hebben ventilatoren over het algemeen het laagste stroomverbruik. Vergeleken met monoblok- en splitsystemen presteert een luchtkoeler beter op het gebied van stroomverbruik. Het stroomverbruik van deze apparaten kan zelfs hoger zijn dan bij een modern gesplitst systeem. Daarom zijn monoblokapparaten vooral geschikt voor sporadisch gebruik. Goede split airconditioners hebben een lager stroomverbruik dan mobiele airconditioners. Het hangt natuurlijk ook af van de energieklasse. Klasse A tot A+++ wordt hier sterk aanbevolen.
Geluid Ventilatoren zijn over het algemeen stiller dan andere airco's. Luchtkoelers werken zonder compressor en koelen daarom de ruimtelucht met veel minder geluid dan andere airconditioners. De mobiele apparaten bereiken een volume tussen 60-65 dB en zijn daardoor het luidruchtigts in vergelijking met andere koelapparaten. Split-airconditioners zijn meestal stiller dan mobiele airconditioners. De binnenunit bereikt een geluidsdrukniveau tot 50 dB. Het geluidsniveau van de buitenunit kan echter oplopen tot 60dB.

Veelgestelde vragen

De juiste plaatsing heeft een grote invloed op de koelprestaties en de kostenefficiëntie. Waar mogelijk moet u mobiele apparaten niet te dicht bij muren plaatsen en mogen er geen warmtebronnen zoals lampen in de buurt zijn. Ongeacht de gekozen optie moet een stroomaansluiting altijd binnen handbereik zijn. Als u een gesplitst systeem installeert, moet u hier bij de planning zeker rekening mee houden. Doet u dit niet, dan kan het nodig zijn dat u een nieuwe aansluiting moet laten plaatsen door een elektricien.

Bij deze variant kunnen meerdere binnenapparaten op één buitenapparaat worden aangesloten. Afhankelijk van de uitvoering kunnen tot 5 wel binnenapparaten worden aangesloten. Met deze variant kunt u dus meerdere ruimtes of hele verdiepingen koelen.

Wij raden dit ten zeerste af. U kunt dit het beste overlaten aan een ervaren en gespecialiseerd bedrijf. Voor de planning en montage van deze complexe systemen is specialistische kennis onmisbaar. Bovendien is geen enkel gespecialiseerd bedrijf aansprakelijk voor eventuele fouten en schade die tijdens de zelfinstallatie kunnen ontstaan. Een lekkende koelvloeistof als gevolg van een verkeerde installatie kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als het milieu.

Voor grotere systemen met een vulvolume van ongeveer 2,5 tot 3 kg wordt één keer per jaar onderhoud aanbevolen; voor kleinere units is een onderhoudsinterval van 2 tot 3 jaar meestal afdoende. Daarbij kan het filter worden gecontroleerd en indien nodig worden vervangen. Het onderhoud wordt meestal uitgevoerd door specialisten op het gebied van airconditioning, verwarming en sanitair. De koeltechniek van complexe installaties moet ook regelmatig door een elektricien worden gecontroleerd.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een verminderde koelcapaciteit. Zo kan een tekort aan koelvloeistof of een defecte of vuile filter de reden zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

In principe moet u letten op de relatie tussen de kamertemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur van buiten. Het is raadzaam om een ruimte niet meer dan 6 graden af te koelen ten opzichte van de buitentemperatuur. Dit is aan te raden om verkoudheid en problemen met de bloedsomloop als gevolg van te grote temperatuurschommelingen te voorkomen. Als de luchtvochtigheid te laag is, kan dit de slijmvliezen uitdrogen en zo de luchtwegen irriteren. Een te hoge luchtvochtigheid kan echter een negatief effect hebben op de thermoregulatie van de mensen in de ruimte. Een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent is ideaal.

In de airco-test van de Stiftung Warentest werd erop gewezen dat de effecten op het klimaat sterk afhankelijk zijn van het gebruikte koelmiddel. Tegenwoordig zorgt de wetgever ervoor dat moderne systemen aan hoge milieu-eisen moeten voldoen.

Ja. Veel bedrijven bieden speciale ontsmettingssprays aan waarmee u uw systemen kunt desinfecteren en zo de vorming van ziektekiemen en schimmels kunt voorkomen.

Naar boven