14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Ventilatoren


Ventilator kopen

Wanneer de temperaturen stijgen en de lucht stil lijkt te staan is het tijd om een koel hoofd te houden! Een kamer uitrusten met airconditioning is niet altijd mogelijk en kan te duur zijn. Als alternatief kan drukkende hitte ook tegengewerkt worden met een krachtige ventilator. Of het nu goedkope ventilators zijn of topapparatuur: er zijn vele manieren om een frisse wind te laten waaien in uw vier muren - zowel thuis als op kantoor.

De juiste ventilator voor elk gebruik

Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn er verschillende soorten ventilatoren beschikbaar, bijvoorbeeld ventilatoren die in meer of mindere mate verschillen in hun ontwerp, prestaties, maar ook in hun werking. Het overgrote deel van de modellen is gebaseerd op een rotor die omgevingslucht aanzuigt en zo in beweging zet. Dit geldt ook voor goedkope ventilatoren, zoals de tafelventilator, de vloerventilator, en de torenventilator. Een grote uitzondering in de wereld van de ventilatoren is de moderne myStream designventilator uit Klarstein. Dit model is een rotorloze ventilator die niet alleen door zijn innovatieve ontwerp de aandacht trekt. Vooral in een omgeving waar ook kinderen of huisdieren aanwezig zijn, leidt onzorgvuldigheid vaak tot gevaarlijke situaties die vaak eindigen met pijnlijk contact met de scherpe randen van de rotorbladen. Hier betaalt het rotorloze ontwerp zich bijzonder goed uit, omdat het risico op letsel eenvoudig wordt geminimaliseerd.

De stationaire ventilator

De meest gebruikte ventilator, die in het overgrote deel van kantoren, winkels en zelfs huizen te vinden is is de staande ventilator. Hij overtuigt door een constructie en een eenvoudige bediening. Deze ventilator kan in praktisch elke omgeving zonder grote problemen gebruikt worden. Een grote stand onderscheidt deze klassieker onder de ventilatoren, waarbij de ventilator zelf meestal op een hoogte van ongev. 1.10 m tot 1.40 m staat. De hoogte kan deels aan uw wensen aangepast worden. De ventilator wordt meestal omgeven door een metalen rooster dat bedoeld is om de rotor te beschermen tegen contact met iets anders dan lucht. De rotoren van vloerventilators zijn meestal tussen de 40 en 50 cm groot, en kunnen veel meer lucht circuleren dan kleine tafelventilatoren. Hierdoor ze met name geschikt voor grotere kamers. Vanwege de hoge prestaties kunt u de vloerventilator het beste niet te dicht bij mensen plaatsen, zodat er geen problemen door de tocht ontstaan. Hoogwaardige ontwerpen kunnen echter meer doen dan alleen lucht circuleren. Naast het automatisch zwaaien hebben sommige moderne staande ventilatoren zelfs de mogelijkheid om koele waternevel in de luchtstroom te laten ontsnappen. De vloeistof wordt opgeslagen in een geïntegreerd waterreservoir en slechts geleidelijk aan door de ventilator vrijgegeven. Dit verhoogt het koeleffect enorm en heeft ook andere voordelen. De bijbehorende verhoging van de luchtvochtigheid zorgt ervoor dat onaangename zwevende deeltjes zoals stof en pollen worden gebonden door de fijne waterdruppels. Dit is vooral voor allergiepatiënten een zegen, omdat zij vrijer kunnen ademen.

De vloerventilator

In sommige gebieden kan het gebruik van een vloerventilator de optimale oplossing zijn. Het ontwerp is beperkt tot het essentiële en biedt een hoge prestatie met relatief compacte afmetingen. De rotor is qua grootte vergelijkbaar met die van de staande ventilator, maar wordt alleen ondersteund door een minimalistisch ontwerp. De ventilator kan worden uitgelijnd en de prestaties kunnen naar wens worden aangepast. Dit maakt hem bijzonder universeel en flexibel.

De tafelventilator

Voor kleine ruimtes of direct in de werkplek is de compacte tafelventilator een goede manier om koele lucht te genereren precies waar het nodig is. Dankzij het kleinere effectieve bereik wordt niemand anders gestoord door de mogelijk ongewenste luchtstroom en wordt er ook iets minder energie verbruikt. In zijn constructie lijkt de tafelventilator erg op een vloerventilator, met het verschil dat hij normaal veel lager is en een iets kleinere diameter heeft. De tafelventilator kan meestal ook automatisch heen en weer draaien om een groter deel van de ruimte van verse lucht te voorzien. Afhankelijk van het model kan de snelheid van de rotor aangepast worden in meerdere stappen of zelfs staploos worden aangepast. Wat betreft prijs zijn deze eenheden relatief goedkope ventilators.

De torenventilator

De toren- of kolomventilator onderscheidt zich duidelijk van de andere varianten in zijn werkingswijze en nog meer in zijn ontwerp. Het uiterlijk doet meer denken aan een airconditioning dan aan een ventilator, omdat er geen rotor te zien is. Maar in feite is hij alleen verborgen in de omringende behuizing. De as van de ventilator is radiaal uitgelijnd met de luchtstroom en strekt zich uit van de onderkant naar de bovenkant van de behuizing. In tegenstelling tot de staande ventilator kan de hellingshoek van deze ventilator niet worden aangepast, wat zijn flexibiliteit enigszins beperkt. De hoeveelheid lucht die dit type ventilator kan circuleren is beduidend hoger dan die van de andere types. Het extra vermogen komt echter meestal ten koste van een even hoog geluidsniveau.

Waarop u moet letten met de windmachine

Het grote aantal verschillende types maakt het niet per se makkelijk om het juiste model te kiezen. Verschillende ontwerpen, innovatieve functies, en, natuurlijk, verschillende prijzen verzekeren dat iedereen de juiste ventilator voor hun toepassing kan vinden. De zoektocht kan vereenvoudigd worden door een aantal criteria te gebruiken. Een moderne ventilator vandaag, bijvoorbeeld, heeft vaak een praktische afstandbediening, waarmee het apparaat op afstand bediend kan worden. In grote kamers kan dit een enorm voordeel zijn, vooral als u maar af en toe een koele bries wilt. Als u een ventilator voor een lage prijs wilt kopen moet u de aankoopprijs en de gebruikskosten van de eenheid niet vergeten. Voor een klein kantoor is bijvoorbeeld een grote torenventilator meestal niet nodig. In een grote ruimte met een groot aantal werkplekken kan hij daarentegen meerdere goedkope ventilatoren vervangen en zo de efficiëntere variant vormen. In principe kunt u zich oriënteren op de afmetingen van de betreffende rotor. Hoe groter de te ventileren ruimte, hoe groter de diameter moet zijn. Een belangrijk criterium voor een goede ventilator is uiteindelijk ook de geluidsuitstoot. Dit kan behoorlijk variëren met een gemiddelde van ongeveer 30 tot 50 dB en heeft op den duur ook invloed op uw eigen stressniveau. Wie zich gedurende een langere periode in de directe omgeving van een draaiende ventilator bevindt, kiest daarom idealiter voor een model dat zo stil mogelijk werkt. Of een ventilator stil draait, kan worden bepaald aan de hand van de specificaties van de fabrikant in de desbetreffende productbeschrijving. Gezinnen met kinderen of huisdieren moeten bij de keuze van een ventilator rekening houden met een hoge veiligheidsstandaard. Een goede beschermkooi of zelfs een ventilator zonder rotor helpt ongelukken te voorkomen en zorgt voor een hoge mate van veiligheid in het dagelijks leven.

De juiste positie voor de ventilator

Om optimale functionaliteit en een veilige staplaats te garanderen, moeten enkele punten in acht worden genomen bij het opstellen van het apparaat. De grote vloer- en kolomventilatoren staan het best in de hoek van de ruimte waar ze niet in de weg zitten. Als ze op het hoogste niveau draaien, wordt best een afstand van 2 meter tot de ventilator aangehouden. De kleinere tafelventilatoren daarentegen kunnen op een bureau of een plank worden geplaatst. Daar moet erop worden gelet dat ze stevig en op een vlakke ondergrond staan, zodat ze niet kunnen omvallen. Afhankelijk van het vermogen wordt een bepaalde afstand tot het apparaat aanbevolen om onaangename sterke tocht te voorkomen. Er moet een afstand van minstens 30 tot 50 cm worden aangehouden.

Ook interessant:

Naar boven