Airco

Raamafdichtingsset 3,9 m ritssluiting klittenband
Raamafdichtingsset Raamafdichting voor mobiele airconditionings Wit
22,99 €
Metrobreeze 9 Paris A 3-in-1 koelapparaat | mobiele airco | ventilatie, koeling & ontvochtiging | 9,000 BTU/2.6 kW | EEC A | luchtcirculatie 320 m³/h max. | afstandsbediening | incl. raamafdichting en luchtafvoerslang
Metrobreeze airco Nikkel Metallic Mobiele airconditioning
461,98 €
Metrobreeze Rom mobiele airco koelapparaat | Vermogen: 10.000 BTU/3.0 kW | EEC A+ | Afstandsbediening | Temperatuur: 18 - 30 °C | Ventilator | Timer Winnaar van de test
Metrobreeze Rom airco Wit Mobiele airconditioning
435,98 €
Grandbreeze Eco 12K airco 3-in-1 460 m³/h 12.000 BTU/1,35 kW
Grandbreeze Eco 12K airco Mobiele airconditioning Zwart
744,99 €
Iceblock airco | 3-in-1: koeling, ontvochtiging, ventilatie | 12.000 BTU/3,5 kW | Ruimte: 35 tot 59 m² | Luchtcirculatie: tot 400 m³/h | 4 wielen | Timer | Afstandsbediening | Incl. raamafdichtingsset voor kiep- en schuiframen
Iceblock airco Mobiele airconditioning Wit
580,99 €
Metrobreeze 9 New York City mobiele airco 3-in-1
Metrobreeze a9 NYC airco Wit Mobiele airconditioning
447,98 €
Nieuwe Breeze ECO mobiele airco 10.000 BTU / 2,9 kW EEK A+
Nieuwe Breeze ECO mobiele airco Mobiele airconditioning Zwart / Zilver Metallic
566,98 €
Iceblock Prosmart 12 airco 3-in-1 12.000 BTU App Control
Iceblock Prosmart 12 airco Mobiele airconditioning Wit
644,99 €
Metrobreeze New York Smart 12k mobiele airco 3,5 kW EEC A afstandsbediening rozegoud
Metrobreeze New York Smart 12k mobiele airco 3,5 kW EEC A afstandsbediening rozegoud Mobiele airconditioning Roségoud Metallic
574,99 €
Iceblock Ecosmart 7 airco 3-in-1 7.000 BTU App Control
Iceblock Ecosmart 7 airco 3-in-1 7.000 BTU App Control Mobiele airconditioning Wit
367,99 €
Max Breeze Smart mobiele airco 4,4 kW EEK A
Max Breeze Smart Mobiele airconditioning Wit
921,99 €
Grandbreeze Eco 12K airco 3-in-1 460 m³/h 12.000 BTU/1,35 kW
Grandbreeze Eco 12K airco Mobiele airconditioning Wit
814,99 €
Pure Blizzard 3 2G mobiele airco | koelapparaat 3-in-1: ventilator, luchtbevochtiger en airco | 7000 BTU/2.1 kW | Afstandsbediening | Wielen | 24-uurs timer | LED-display Winnaar van de test
Pure Blizzard airco Wit Mobiele airconditioning
334,98 €
Metrobreeze New York Smart 12k mobiele airco 12000 BTU/3,5 kW EEC A afstandsbediening
Metrobreeze New York Smart 12k Mobiele airconditioning Wit
863,99 €
Grandbreeze Pro 14K airco 3-in-1 460 m³/h 4,1 kW
Grandbreeze Pro 14K airco Mobiele airconditioning Wit
1.170,99 €
Metrobreeze New York Smart 12k mobiele airco 12000 BTU/3,5 kW EEC A afstandsbediening
Metrobreeze New York Smart 12k Mobiele airconditioning Zwart
797,99 €
Nieuwe Breeze ECO mobiele airco 10.000 BTU / 2,9 kW EEK A+
Nieuwe Breeze ECO mobiele airco Mobiele airconditioning Wit
557,99 €
Max Breeze Smart mobiele airco 4,4 kW EEK A
Max Breeze Smart Mobiele airconditioning Zwart
1.084,99 €

Airco: koele bries op hete dagen

We voelen in toenemende mate de effecten van klimaatverandering. Naast slecht weer zijn hittegolven erg merkbaar in de zomermaanden. Het is goed dat airconditioning bestaat. Het is al lang standaard in auto's en warenhuizen, maar ook particuliere huishoudens profiteren steeds meer van deze compacte koelteverspreiders. Een airconditioningsysteem kan in elk huishouden geïntegreerd worden, maar er zijn verschillende modellen op de markt die significant verschillen in termen van energie-efficiëntie en installatiewijze.

Hoe werkt een airco?

Het airconditioningsystem verzekert een aangenaam binnenklimaat en kan dus het welzijn en werkatmosfeer sterk verbeteren. Tegelijkertijd wordt de vochtigheid verminderd dankzij de lagere temperatuur, zodat de lucht minder plakkerig en drukkend aanvoelt. Het is ideaal om het huis gelijkmatig te ventileren met koele lucht, omdat sterke verschillen tussen koud en warm over het algemeen ongezond zijn voor de bloedomloop en het lichaam. De werking van een airconditioningsysteem is gelijk aan die van een koelkast: een gasvormige koelstof wordt opgezogen en sterk gecomprimeerd door een machine die de compressor wordt genoemd. Dit verhit het gas, en de druk neemt merkbaar toe. De hete stoom wordt via een druklijn naar een condensator gevoerd, die op zijn beurt gekoeld wordt met een ventilator. De stoom wordt weer vloeibaar gemaakt en bereikt de zogenaamde gasklep. Door door deze nauwe opening te stromen wordt de vloeistof plotseling veel kouder. Tenslotte gaat de vloeistof de verdamper in, waar het warmte uit de kamerlucht kan opnemen. De vloeistof verdampt vanwege de hitte die wordt opgenomen en keert dan terug naar het circuit. De omgeleide warmte wordt via een uitlaatpijp uit de ruimte gepompt, zodat de temperatuur in de ruimte continu daalt tot het gewenste niveau. Het airconditioningsysteem werkt niet door het leveren van koelte, maar door het afvoeren van warmte.

Hoe veel elektriciteit gebruikt een airconditioning?

Indien u een airconditioning wilt kopen moet u nauwkeurig naar de energie-efficiëntie van het apparaat moeten kijken. Het is relatief makkelijk om een kamer op te warmen, maar hitte verwijderen is technisch uitdagender omdat de kamer een hoger energieniveau heeft. Hierdoor hebben airconditioningsystemen de reputatie gekregen dat ze veel elektriciteit verbruiken. De effectiviteit is echter verbeterd door continue ontwikkeling van individuele klimaatonderdelen. De aankoop van een airconditioning is een goed idee mits u een nieuw apparaat koopt. Al met al zijn er zeven energie-efficiëntieklassen voor airconditioningsystemen, van A+++ (erg goede energiebalans) tot D (slechte energiebalans). Volgens de geldende wetgeving moeten nieuw geproduceerde apparaten ten minste efficiëntieklasse B hebben, ongeacht of het gaat om gesplitste airconditionings of mobiele airconditionings. De klasse wordt bepaald door de verhouding tussen het stroomverbruik en het koelvermogen. In het algemeen moeten airconditioningsystemen van de klassen A+, A++ en A+++ als ecologisch en economisch zinvol worden beschouwd, terwijl de lagere klassen kritisch moeten worden bekeken.

Wat voor soorten airconditionings zijn er?

De verschillende namen voor airconditioningsystemen kunnen verwarring veroorzaken. Luchtkoelers die werken met vervangbare ijsblokken of ijspakketten worden soms ook ten onrechte airconditioning genoemd. Hier worden echter airconditioningsystemen in de ware zin van het woord bedoeld, dat wil zeggen apparaten met een eigen koelcircuit en koelvloeistof.

Een mobiel airconditioningsysteem met een uitlaatpijp wordt vaak gebruikt en heeft het geweldige voordeel dat het in elke ruimte kan worden gebruikt. Dit maakt deze draagbare airconditioningsystemen bijzonder flexibel en veelzijdig. Een mobiel airconditioningsysteem produceert echter tijdens gebruik veel warmte die moet worden afgevoerd. In tegenstelling tot een gesplitst airconditioningsysteem bestaat een mobiel airconditioningsysteem maar uit één deel, inclusief de uitlaatpijp. Het is relatief compact en werkt stilletjes. De uitlaatpijp moet uit een raam gehangen worden of daar worden gemonteerd. Het is ook mogelijk om dit soort airconditioningsysteem door een muuropening te monteren, maar in dit geval is het niet meer mobiel. Als een raam open staat is er helaas een constante tocht, wat weer warmere lucht van buiten in het appartement brengt. Dit effect kan voorkomen worden door de eerdergenoemde muuropening, en er is ook de mogelijkheid om het open raam te sluiten met een raamafsluiting voor lage extra kosten.

Airconditioningsystemen bestaande uit twee delen zijn vooral populair in nieuwe gebouwen. De gespleten airconditioning werkt nog stiller dan zijn mobiele concurrent omdat de compressor aan de buitenkant van de muur zit, niet in de kamer. Tweedelige apparaten zijn extreem effectief en het waard als ze vroeg geïnstalleerd worden. Installatie in bestaande gebouwen biedt echter zekere moeilijkheden, vooral al het gebouw in handen is van meerdere eigenaren. Enerzijds kan het lawaai buiten problemen veroorzaken bij de buren, anderzijds is de installatie door een gespecialiseerd bedrijf sinds 2008 verplicht, wat tot extra kosten leidt. Over het geheel genomen zijn gespleten apparaten een goede keuze, bijvoorbeeld voor een nieuw gebouw of een zelfstandige woning. Mobiele airconditioningsystemen zijn geschikter voor huurwoningen om hun flexibiliteit ten volle te benutten, vooral omdat ze in de winter gewoon in de kelder kunnen worden opgeborgen.

Vergelijking van mobiele airco vs split-airco

Mobiele airco Split-airco
Soort koeling Warme zomerlucht wordt aangezogen en door een compressor afgekoeld. Via een afvoerslang wordt de daarbij ontstane warme lucht naar buiten geleid. De split-airconditioning koelt de kamertemperatuur via een koelmiddel. De split-airco bestaat uit een interne en externe unit. De interne unit zuigt de warme lucht op. Hierdoor verdampt het koelmiddel. De warme lucht wordt daarna via een leiding naar de externe unit geleid. Daar wordt de warmte aan de buitenlucht afgegeven waardoor het koelmiddel weer vloeibaar wordt en via een tweede leiding terug naar de interne unit wordt geleid.
Gewicht Het gewicht ligt bij mobiele airco's tussen 10-30 kg. De externe en interne unit wegen samen meestal rondom de 50 kg waarbij het gewicht van de externe unit ongeveer 40 kg is en het gewicht van de interne unit op ca. 10 kg komt.
Koelvermogen Het koelvermogen van mobiele airco's ligt in de regel tussen de 2-3 kW. Daarmee is een ruimte van 80-120 m³ te koelen. Hierdoor is een mobiele airco eerder geschikt voor kleine ruimtes en incidenteel gebruik. Split-airconditionings hebben over het algemeen een hoger koelvermogen dan mobiele airconditionings en zijn dus meer geschikt voor grotere ruimtes. Het vermogen begint bij 2,5 kW en loopt op tot apparaten met 12 kW.
Stroomverbruik: Het stroomverbruik ligt hier hoger dan bij een moderne split-airco, daarom zijn mobiele airco's eerder geschikt voor incidenteel gebruik. Split-airco's hebben in vergelijking met mobiele airco's een gering stroomverbruik. Dit is echter ook afhankelijk van de energie-efficiëntieklasse waarvan de klassen A tot A+++ in het bijzonder zijn aan te bevelen.
Volume De mobiele airco's hebben een bedrijfsgeluid tussen 60-65 dB en produceren daarmee in vergelijk met andere airconditionings wat meer geluid. Over het algemeen produceren split-airco's minder geluid dan bijv. mobiele airco's. De interne unit heeft een bedrijfsgeluid van max. 50 dB en de externe unit van max. 60 dB.

Airco kopen: Wat moet er nog overwogen worden bij de aankoop?

De aankoop van een airconditioningsysteem is de moeite waard, maar er moet op voorhand rekening mee worden gehouden dat de prestaties van het airconditioningsysteem moeten worden afgestemd op het volume van de ruimte. Om het volume te berekenen wordt de oppervlakte van de ruimte in vierkante meters vermenigvuldigd met de hoogte van de ruimte. De berekende waarde wordt vervolgens vermenigvuldigd met een factor die tussen 15 en 70 ligt. Zeer goed geïsoleerde ruimtes en ruimtes zonder ramen moeten een factor tussen 15 en 25 krijgen. Voor slecht geïsoleerde kamers en kamers met veel ramen moet een factor van 25 tot 35 worden gebruikt. Factor 70 is gereserveerd voor tuinserres en technische voorzieningen (bijv. met servers). Deze eindwaarde geeft de benodigde koelcapaciteit aan. Een voorbeeldberekening: Een ruimte van 25m² die slecht geïsoleerd is en veel ramen heeft, moet gekoeld worden met 25 maal 35, d.w.z. 875 watt vermogen.

We bieden u ook een gedetailleerde gids aan over het thema van de airconditioning.

Ook interessant:

Naar boven