14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Koelboxen & vrieskisten: betrouwbare vershouder van levensmiddelen en dranken

Een compacte elektrische koelbox, vrieskist of vrieskast: Het zijn onderweg en thuis onmisbare hulpmiddelen, om 's zomers frisse drankjes te kunnen serveren of levensmiddelen in op te kunnen ruimen totdat je ze daadwerkelijk nodig hebt. Compacte modellen, zoals een koelbox voor op de camping, zorgen ook voor meer flexibiliteit onderweg - voor zover de elektrische koelbox ook daadwerkelijk aan je eisen voldoet.

Soorten en varianten: veel mogelijkheden, wanneer je een koelbox met stroom of een vrieskist wilt aanschaffen

De vershouders zijn in twee varianten onder te verdelen: Aan de ene kant, die passief gebruikt worden met koelelementen en aan de andere kant, die over een stroomaansluiting beschikken en door een actieve bron van stroom worden voorzien. Bovendien moet, zoals de begrippen ook laten zien, een algemeen onderscheid worden gemaakt tussen vries- en koelfuncties.

Zelfs een kleine vriezer wordt aangedreven door elektriciteit en beschikt over een thermo-elektrische koelunit die op dezelfde manier werkt als die in een grote koelkast of vriezer. Ze kunnen worden aangesloten op 12V aansluitingen in auto of camper, eventueel met behulp van een AC/DC adapter. Als je een koelbox wilt aanschaffen, die constant in gebruik is, zijn modellen met absorptie aan te raden. Deze werken energiezuiniger en stiller en sommige modellen werken ook op gas, voor het geval er eens geen actieve stroomvoorziening in de buurt is.

Features en kenmerken - van de kleine koelbox tot de grote vrieskist

In principe moet je bij je keuze bedenken wat en hoeveel je precies in je koelbox wilt opbergen. Grotere varianten, zoals, bijvoorbeeld, een koelbox van 30 liter, zijn geschikt voor gezinsuitjes en groepsexcursies, waar de kleinere varianten van 12 of 14 liter niet voldoende ruimte zouden bieden.

Bovendien moet er aandacht worden besteed aan de koelduur en -capaciteit. Normaal gesproken kunnen compacte, passief gekoelde koelboxen de hierin opgeslagen goederen circa 4 tot 120 uur op temperatuur houden. Dergelijke apparaten, die op een stroomaansluiting zijn aangesloten, koelen sowieso continue. De koelcapaciteit ligt doorgaans tussen de 13 en 22 °C, afhankelijk van de omgevingswaarde, deze waarde moet worden afgetrokken van de omgevingstemperatuur. Wie in een camper naast de kleine vrieskist slaapt, moet bovendien op een zo gering mogelijk bedrijfsgeluid letten. Modellen met 30 dB zijn al relatief rustig, daar het bedrijfsgeluid overeenkomt met fluisteren.

Een vrieskist van 100 liter bereikt natuurlijk veel lagere temperaturen dan een koelbox. Daarnaast kunnen dergelijke modellen praktische functies hebben, zoals Low- of Stop-Frost features. Beiden reduceren bovendien de ijsvorming aan de interne wanden en zorgen er zo voor, dat je ook werkelijk de hele binnenkant kunt gebruiken om levensmiddelen op te slaan. Modellen met een groter inhoudelijk vermogen kunnen ook als enige of tweede vrieskist thuis worden gebruikt. Voor alle gemiddelde en langdurige voorraad, zeker in gezinswoningen, zijn modellen met een nog groter inhoudelijk vermogen aan te bevelen.

Waar moet je bij de aanschaf van een koelbox en vrieskist op letten?

Controleer allereerst of beiden voldoende inhoud bieden. Bedenk daarnaast ook of een voortdurende energiebron aanwezig is, vooral voor onderweg. In zoverre je een compact tweede apparaat voor in de keuken, de kelder of de logeerkamer zoekt, is het misschien ook handig om op het exterieur te letten. Ook daar wacht een grote veelzijdigheid op je: Van tijdloos en discreet ontworpen apparaten, tot aan kleurrijke modellen, die een retro gevoel opwekken.

FAQ

In welke omgevingstemperaturen kunnen koelboxen en vrieskisten worden gebruikt?

Let hierbij op de informatie op de productpagina. De meeste vrieskisten zijn te gebruiken in een omgevingstemperatuur van 16 tot 38 °C - wat betekent dat er geen noemenswaardige beperkingen zijn bij het maken van een keuze, met uitzondering van extreme klimaatzones.

Hoe ziet een elektrische koelbox er van binnen uit?

Compacte apparaten voor onderweg hebben meestal maar één vak, ze kunnen echter nog steeds flexibel worden gebruikt. Modellen voor thuis hebben in de compacte variant zelfs vaak twee of meer vakken.

Kunnen koelboxen ook maaltijden warm houden?

Alleen wanneer het betreffende model een warmhoudfunctie heeft - die echter niet standaard is. De warmhoudfunctie is ook onderweg erg handig, wanneer, bijvoorbeeld, de op de camping klaargemaakte maaltijd warm moet blijven.
Naar boven