Convectieverwarming
- Convectieverwarming: efficiënt verwarmen van grote ruimtes
- Hoe functioneert een convectieverwarming?
- Constructiewijze van een convector
- Stroomverbruik convectieverwarming
- Convectieverwarming: voor- en nadelen
- Convectieverwarming of infraroodverwarming?
- Het kopen van een convectieverwarming
Convectieverwarming: efficiënt verwarmen van grote ruimtes
Een convector is een verwarming die een convectiestroom produceert. Deze stroming creëert een luchtcirculatie in een ruimte, die de warmte bijzonder goed verdeeld. Het resultaat is een behaaglijke welzijnsambiance met gelijk blijvende temperatuurverdeling. Klarstein biedt een ruime keuze convectieverwarmingen.
Hoe functioneert een convectieverwarming?
Een convectieverwarming herken je direct aan de platte constructiewijze. Het oppervlak is voorzien van gloeispiralen die het gelijkmatig opwarmen. De lucht voor de verwarming warmt op en stijgt vervolgens richting plafond waar ze tot het koudste punt stroomt en vervolgens weer richting de vloer daalt. De nakomende lucht duwt de koude lucht weer terug naar de verwarming. Daar wordt die weer verwarmt en de kringloop begint opnieuw. Met iedere ciculatie wordt het warmer in het vertrek. Deze functiewijze maakt de convectieverwarming ook heel geschikt voor droogwerkzaamheden. Vochtige was, kussens of dekens zijn zo snel en duurzaam te drogen.
Constructiewijze van een convector
Klarstein biedt convectieverwarmingen in drie genres:
- Wandconvector
- Staande convector
- Staande convector met wieltjes
Wandconvectoren worden aan de muur opgehangen. Ze zijn daar veilig en stabiel. De directe nabijheid van de kamermuur is ideaal voor de convectiestroming. Wandconvectoren zijn daarom ook bijzonder geschikt voor het drogen van vochtige muren. Vers geschilderde, gestukadoorde of behangen muren worden zo snel weer droog en leefbaar.
Een staande convector is een klein apparaat dat bijzonder ruimtebesparend kan worden geplaatst. Hij is uitstekend in noodgevallen, wanneer bijvoorbeeld ’s nachts de verwarming eens uitvalt. Daarnaast is hij natuurlijk ook geschikt voor kleine ruimtes.
Een staande convector met wieltjes laat zich, ondanks zijn formaat, in elke ruimte goed positioneren. Hij is geschikt voor grotere ruimtes en zorgt dan snel voor aangename warmte.
Stroomverbruik convectieverwarming
Het stroomverbruik van een convector is relatief hoog. Het gaat bij dit apparaat altijd nog om een zuivere convectieverwarming. De verhouding kosten:vermogen is daarom niet te vergelijken met conventionele verwarmingen zoals olie, gas of pellets. Toch telt de convector tot de zuinigste varianten onder de convectieverwarmingen. Ze zijn ideaal voor het efficiënt verwarmen van grote ruimtes. Omdat steeds meer huishoudens over een alternatieve energiebron, in de vorm van zonnepanelen, beschikken is de convectorverwarming een goed alternatief voor het opvangen van warmtepieken. Ze zijn doorgaans geschikt voor permanente montage.
Convectieverwarming: voor- en nadelen
De convector heeft de volgende voordelen | Daar staan de volgende nadelen tegenover |
Gunstige aankoopprijs | Omvangrijke constructie voor grote apparaten |
Nauwelijks onderhoud | Hoog stroomverbruik |
Eenvoudige techniek | Kabels van mobiele apparaten vormen struikelblokken |
Veilige warmteopwekking |
Convectieverwarming of infraroodverwarming?
Infraroodverwarmingen zijn convectieverwarmingen die een veilige, doelgerichte straling bieden. Het maakt hen anders dan de conventionele elektrische kachels. Deze kunnen vanwege hun rood gloeiende verwarmingsstaaf gevaarlijk zijn. Infraroodverwarmingen zijn prima geschikt voor het direct bestralen en opwarmen van een klein oppervlak. Ze zijn ideaal voor huisdieren of werkplaatsen. Een convectieverwarming is meer voor het gelijkmatig verwarmen van een ruimte. De vraag, welke warmtebron gekozen moet worden, hangt altijd van de toepassing af.
Het kopen van een convectieverwarming
Klarstein biedt een ruime selectie convectieverwarmingen aan. De apparaten kunnen via een directe overboeking, PayPal of VISA worden betaald. Nadat de bestelling geplaatst is wordt de verwarming binnen enkele dagen bij de klant afgeleverd.
De Klarstein elektrische verwarmingsgids biedt extra hulp bij het kopen van een kachel.