14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Waterkoker - een echte hulp in de huishouding

Waterkokers zijn een uiterst praktische uitvinding: ze verwarmen het water dat nodig is voor de kookpan, thee of kruik zonder veel moeite en binnen zeer korte tijd. Het is dus ook geen wonder dat dit keukenapparaat niet meer weg te denken is uit het dagelijkse huishouden.

Hoe werkt een waterkoker?

Moderne waterkokers bestaan uit verschillende elementen. De meeste apparaten zijn uitgerust met een aparte basis voor verwarming waaraan zich het snoer voor de stroomverzorging bevindt. De waterreservoirs verschillen zowel qua materiaal als qua inhoud. Eén ding hebben ze echter gemeen: om het water te verwarmen, moet het waterreservoir op de basis worden geplaatst en ingeschakeld worden. Terwijl oudere waterkokers vaak nog een open verwarmingsspiraal hebben die op de bodem van het reservoir is gemonteerd en werkt volgens het principe van een klassiek dompelverwarmingselement, is het verwarmingselement bij nieuwere apparaten meestal verborgen in de bodem. Voor het automatisch uitschakelen van de waterkoker zorgt een als schakelaar uitgevoerde temperatuurvoeler. Deze wordt verwarmd door de opstijgende stoom en onderbreekt het kookproces bij het bereiken van de gewenste temperatuur. Deze praktische functie kan echter alleen worden gebruikt als het deksel van het waterreservoir is gesloten en de stoom niet kan ontsnappen.

Waar moet ik bij de aanschaf op letten?

Om het juiste apparaat te vinden, moet je bij het kopen van een waterkoker rekening houden met een aantal aspecten. Zo speelt bijvoorbeeld het materiaal van het waterreservoir een belangrijke rol. Bestaat het reservoir uit kunststof, dan is de waterkoker voordelig en wordt niet zo snel heet. Daarmee is het risico op brandwonden relatief laag. Waterkokers van roestvrij staal worden daarentegen gekenmerkt door een bijzonder snelle opwarming van het water - maar zonder de juiste isolatie worden ze zeer heet. Glazen waterkokers zijn daarentegen bijzonder gemakkelijk schoon te maken en gelden daarom als zeer hygiënisch. In ruil daarvoor moet echter een verhoogd risico op breuk worden aanvaard.

Wie een waterkoker wil kopen, heeft de keuze uit verschillende soorten inhoud en verwarmingsvermogens. Krachtige apparaten werken bijzonder snel en hebben nog geen minuut nodig om het water op te warmen. Terwijl waterkokers met iets minder dan twee liter bijzonder praktisch blijken te zijn voor huishoudelijk gebruik, profiteren grote huishoudens bij de aankoop van een XXL-variant. Een kleine waterkoker heeft een inhoud van slechts één liter en is dus compact gebouwd. Daarmee is een dergelijke mini waterkoker perfect geschikt voor gebruik buitenshuis. Waterkokers voor op reis met een netspanning van 12 volt kunnen zelfs worden aangesloten op de sigarettenaansteker van de auto. Als je het water niet de hele tijd wilt laten koken, is een waterkoker met temperatuurinstelling een goed idee. Bij deze apparaten kan de gewenste eindtemperatuur direct worden ingesteld.

Hoe maak je een waterkoker goed schoon?

Waterkokers moeten regelmatig worden schoongemaakt. Aan de binnenkant van het waterreservoir zet zich onvermijdelijk kalk vast. Dit kan de smaak van het water beïnvloeden en veroorzaakt ongewenste isolatie, waardoor het energieverbruik toeneemt. Om de waterkoker te ontkalken, kunnen naast de gebruikelijke ontkalkingstabletten ook verschillende huismiddeltjes worden gebruikt. In het geval van lichte aanslag is het bijvoorbeeld vaak al voldoende om de binnenwanden van het waterreservoir met een gehalveerde citroen in te wrijven en de bodem te besprenkelen met citroensap. Er wordt water opgegoten en aan de kook gebracht. Een effectiever middel tegen kalkaanslag is een mengsel van een paar milliliter azijnessence en een glas water. Belangrijk is het apparaat daarna schoon te maken met schoon water.

Naar boven