14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Inkookautomaten


Inkookautomaat - kookpan met vele talenten

Inkoken, inmaken, wecken: Wat ooit vanzelfsprekend was, staat nu weer in de belangstelling. Met een inkookautomaat wordt de oogst uit eigen tuin houdbaar gemaakt, speciale aanbiedingen worden ten volle benut. Een ander voordeel is dat deze manier van bewaren, eenmaal ingemaakt, geen energie meer verbruikt voor het bewaren. Het ingemaakte is altijd weer snel beschikbaar. Maar er zijn ook andere mogelijke toepassingen voor dit handige huishoudelijke apparaat. Veel uitvoeringen kun je als glühweinketel gebruiken of voor het koken en warm houden van soep en stoofschotels.

Inkookautomaat kopen - belangrijke criteria

Eén van de belangrijkste criteria is het formaat, of liever de inhoud van de ketel. Wanneer je regelmatig wilt inmaken, kijk je het beste naar hoeveel standaard weckpotten van een liter je erin kunt plaatsen. Minder is altijd mogelijk, maar de gebruikelijke hoeveelheid voor een huishouden moet in een keer ingemaakt kunnen worden. 27 liter is een praktische en algemeen gebruikt formaat.

Het wattage ligt bij de meeste inkookautomaten op 2000 tot 2500 watt. Een volledig gebruikte pan gebruikt desondanks weinig energie, want eenmaal verhit blijft een goed geïsoleerde versie lang warm. Een digitale thermometer laat je zien welke temperatuur op dat moment bereikt is en hoelang het inmaken nog duurt. Zodra aan de ingestelde eisen is voldaan, schakelt de ketel zichzelf automatisch uit. Eenvoudigere uitvoeringen worden met behulp van drukknopen geprogrammeerd.

Een eenvoudig te bedienen tapkraan is onmisbaar, ongeacht of je de pan als glühweinketel of voor inmaken wil gebruiken. Hij helpt je na gedane arbeid bij het afvoeren van het water. De rvs binnenwanden maken hem bijzonder geschikt voor dagelijks gebruik. Ze zijn heel gemakkelijk schoon te houden, want vuil door overvolle of overgekookte potten is een terugkerend probleem. De met leidingwater verbonden en onvermijdelijke kalkaanslag kan met wat azijn van de rvs wanden worden geveegd.

Bijzondere features en details - meer comfort in gebruik

Een inlegrooster zorgt ervoor dat de potten niet direct op de bodem van de ketel staan. Zo worden ze gelijkmatiger verhit, dit voorkomt het risico op breuk. Een nog in werking zijnde ketel met potten mag in feite niet bewogen worden, maar dit kan desondanks nodig zijn. De geïsoleerde cool touch hangrepen aan de zijkant en bovenop de deksel voorkomen dat je je daarbij verbrandt. Let op! De ontsnappende waterdamp is heel heet, een voorzichtige omgang is belangrijk.

Hoogwaardige inkookautomaten uit de bovenste prijsklasse hebben aanvullende features, zoals een display, die je informeert over de waterstand. Die moet dan bijgevuld worden om schade aan de potten en de ketel te voorkomen. Een kabelspoel in de bodem, rubberen antislip pads of een stevig afsluitbare deksel zijn andere details, die in de praktijk behulpzaam zijn gebleken.

Inmaakketel en glühweinkoker kopen - Een adviesgids

Een op het huishouden afgestemde, niet te krap volume is belangrijk. Zo bespaar je stroom en tijd bij het inmaken. Rvs oppervlaktes en binnenkant zijn robuust en onderhoudsvriendelijk. Ze verkleuren niet, maar zijn bestand tegen zuur en kalk.

Een traploze regeling van 30°C tot 100°C is praktisch. Hiermee kun je dranken naar wens warm houden, soep, stoofschotels en goulash koken of een voorraad wecken. Dikke soorten soep haal je er beter met een pollepel uit, de tapkraan zou hierdoor verstopt kunnen raken.

FAQ

Waarom een inmaakpan met thermometer kopen?

Verschillende voedingsmiddelen vereisen verschillende temperaturen. Veel ingrediënten kun je op 80°C houdbaar maken, anderen hebben 100°C nodig om het gevaar op bederf uit te sluiten. Ook bij het warmhouden van soepen en dranken is een ingebouwde thermometer behulpzaam.

Hoe groot moet de inmaakpan zijn?

Als je echt maar weinig tot zelden inmaakt, is een pan van 16 liter voldoende. Meer speelruimte heb je met een pan van 27 liter. Hiermee kun je meerdere kilo's groente en fruit, soep of vlees in een keer inmaken.

Kunnen warme drinken direct klaargemaakt worden?

Als je voor een glühweinketel kiest, heb je geen ander apparaat nodig. Smaakmakers voeg je het beste door middel van een geschikte zeef aan de ketel toe. Zo kun je ze ook gemakkelijk weer verwijderen voordat je de tapkraan gebruikt.
Naar boven