14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Voedseldrogers


Voedseldrogers van Klarstein - gedroogd rauw voedsel eenvoudig zelfgemaakt

Fruit, groenten, vlees of vis, met een voedseldroger kun je gemakkelijk zelf het aloude en geliefde gedroogde fruit, gedroogde groente of gedroogd vlees gezond, vrij van schadelijke stoffen gewoon lekker zelf maken. En het beste met ingrediënten die in je eigen tuin zijn verbouwd en geoogst of vers à la bio zijn gekocht. Dit concept overtuigt en daarom kopen steeds meer huishoudens een automatische voedseldroger. Het conserveren van voedsel heeft een lange traditie, vooral het drogen is de oudste conserveringsmethode in de culturele geschiedenis. Met deze voedseldroger ontstaan zeer waardevolle gedroogde delicatessen van uitstekende kwaliteit.

Gedroogde lekkernijen - de voedseldroger in functie en varianten

Het principe van het voedsel drogen is het verwijderen van water (dehydratie) van rauw voedsel, zoals vers rauw fruit, groenten, vlees en vis, door middel van processen zoals dat van een voedseldroger, om het voedsel langer houdbaar te maken. Het drogen resp. dehydreren gebeurt in principe door lucht en warmte. Het voedsel "drogen" stamt van het "eesten", een roosterachtig systeem voor het drogen van voedsel onder hitte dat al sinds de prehistorie wordt gebruikt.

De voedseldroger is een modern, krachtig keukenapparaat waarin het gesneden voedsel op roosters op verschillende niveaus wordt geplaatst en met warme circulerende lucht gedurende enkele uren wordt gedroogd. Daarbij stroomt de lucht ook door de roosters zodat het langs het voedsel in de voedseldroger stroomt. De lucht kan ontsnappen door de openingen aan de zijkant van de voedseldroger.

Het proces van een voedseldroger moet het vocht relatief langzaam en bij een zo laag mogelijke temperatuur uit het rauwe voedsel verwijderen, zodat het uiteenvallen wordt vertraagd en het rauwe voedsel met al zijn voedingsstoffen behouden blijft. Idealiter blijft er na de dehydratie door de voedseldroger 15 procent restvocht over in het rauwe voedsel. Een voordeel van een voedseldroger voor eigen gebruik is dat er bij de industriële productie van eindproducten meestal een restvocht van wel 30 procent overblijft, waardoor het gedroogde voedsel bovendien chemisch geconserveerd moet worden met meestal ongezonde middelen. Bij zelf gedroogde levensmiddelen met een voedseldroger zijn eventuele hulpstoffen volledig overbodig.

Door de langzame en voorzichtige dehydratie blijven de belangrijke vitale stoffen zoals vitaminen, voedingsvezels en mineralen behouden. Ook de smaak van het gehydrateerde voedsel wordt versterkt door het drogen in een voedseldroger. Micro-organismen, zoals schadelijke bacteriën die bederf veroorzaken, verliezen door het verlies van water hun bestaansgrond. Hierdoor zijn de levensmiddelen langer houdbaar. Met de voedingsstoffen en de intense smaak is het gedroogde fruit, groenten en vlees (inclusief vis) dat in de voedseldroger in de natuurlijke vorm wordt bereid, zeer gezond en ook zeer lekker voedsel.

Een voedseldroger is verkrijgbaar in twee varianten respectievelijk systemen. Dit is het "inschuifsysteem" aan de ene kant en het "stapelsysteem" aan de andere kant. Het inschuifsysteem in de voedseldroger kenmerkt zich door meerdere op elkaar liggende roosterniveaus in een rechthoekige behuizing. De roosters van de voedseldroger kunnen er afzonderlijk en onafhankelijk van elkaar in- en uit worden geschoven. Dit betekent dat de roosters ook tijdens het droogproces kunnen worden verwijderd. Heel praktisch, want verschillende voedingsmiddelen hebben verschillende droogtijden. In een voedseldroger met stapelsysteem worden de roosterniveaus op elkaar gestapeld en staan ze compact op een basisstation met een verwarmingselement. Als je de afzonderlijke roosters tijdens het proces wilt verwijderen, moet het hele proces in de voedseldroger worden onderbroken. Het voordeel is echter dat bij een dergelijke voedseldroger de niveaus naar wens kunnen worden uitgebreid.

Welke levensmiddelen worden in de voedseldroger gedroogd?

In een voedseldroger kunnen verschillende voedingsmiddelen worden gedroogd en van rauw voedsel in waardevol gedroogd voedsel worden omgezet. Voedsel dat wordt gedroogd in een voedseldroger. Populaire fruitsoorten zijn bijvoorbeeld appels, abrikozen en aardbeien.

Bij fruitleer of chips in de voedseldroger gedroogd, zorgt gedroogd fruit voor heerlijk fruitige zoete snacks of garnering in muesli, yoghurt of ijs. Uit de verschillende soorten groente kan ook gedroogde groente worden gemaakt. Daarbij zijn bijvoorbeeld bietenchips, zoete aardappelchips, gedroogde tomaten, gedroogde champignons of selderij in poedervorm populaire eindproducten die door de voedseldroger zelf kunnen worden geproduceerd. Daarnaast kan de voedseldroger ook kruiden, noten, zaden en granen optimaal drogen.

Een van de bekendste gedroogde vleesproducten is de Amerikaanse "Beef Jerky" van rundvlees. Of het nu rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of wild is, het is een echte delicatesse die zelfs in vroegere tijden ook in Europa hoofdvoedsel was voor bergboeren en vandaag de dag makkelijk zelf kan worden bereid in de voedseldroger. Bekend gedroogd visvlees is stokvis en klipvis, waarvoor vaak kabeljauw, koolvis en schelvis worden gebruikt en die ook in een voedseldroger kunnen worden bereid.

In principe mogen in een voedseldroger voor het bereiden van gedroogd fruit of gedroogde groenten alleen pure, verse, onbeschadigde en niet rotte biologische producten worden gebruikt. Ook is voor de bereiding van gedroogd fruit in een voedseldroger naar mogelijkheid uitsluitend rijp fruit te gebruiken, omdat onrijp fruit te veel bittere stoffen bevat. Ook het in een voedseldroger te verwerken vlees moet vers en onbevroren zijn.

Klarstein voedseldroger online kopen - welke criteria zijn belangrijk?

Met een voedseldroger kun je heerlijke, gezonde en kleurrijke snacks, natuurlijke zoetigheden, waardevolle specerijen en gedroogde garnering voor talloze gerechten van verschillende voedingsmiddelen maken. Wie een voedseldroger online kopen wil en zelf magische creaties wil maken, moet op bepaalde details letten. Een van de belangrijke criteria bij het kiezen van een passende voedseldroger is het gewenste dehydratiesysteem. Ook de afmeting is bepalend in hoeverre een voedseldroger in de keuken past. Het temperatuurbereik in een voedseldroger moet zo groot mogelijk zijn en de temperatuur in meerdere standen instelbaar zijn, aangezien de aparte voedingsmiddelen hun eigen verschillende voorwaarden hebben. De gebruikte hoeveelheid en variëteit voedsel dat tot gedroogd fruit, gedroogde groenten en gedroogd vlees verwerkt moet worden, is ook relevant voor het aantal benodigde niveaus.

In onze online shop bieden we een reeks verschillende hoogwaardige voedseldrogers met inschuif- en stapelsysteem aan. Met een hoge kwaliteit in technologie en toepassing, evenals innovatieve uitrusting kun je je favoriete en individueel passende voedseldroger voordelig kopen. Geniet van excellent gezond, gedroogd fruit, gedroogde groenten of gedroogd vlees uit eigen productie.

Naar boven