14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Elektrische haard


De elektrische haard zorgt voor een gezellig thuis

Een elektrische haard combineert een klassieke verwarming op stroom met een optisch vlammenspel, wat voor een zeer weldadige en romantische sfeer zorgt in de eigen woonkamer, slaapkamer of kamer met haard. De elektrische haard is als weerstandsverwarming absoluut ongevaarlijk. Anders dan bij een open haard wordt geen echt vuur gebruikt, maar geeft hij in plaats daarvan door elektriciteit opgewekte warmte aan zijn omgeving af en toont dankzij een speciale spiegeltechniek authentiek werkend vuur aan de voorkant.

Elektrische openhaarden zijn er in verschillende uitvoeringen.

Wie een elektrische haard wil kopen, heeft de keuze uit verschillende varianten van deze moderne en zeer esthetisch werkende verwarming. De elektrische kachel is aan de voorkant samengesteld uit een frame en een venster, die samen een indrukwekkende aanblik bieden. Hoe dit frame er uitziet kan geheel per fabrikant en per specifiek model variëren. Denkbaar is bijvoorbeeld een ietwat traditionele stijl, die geënt is op de oude kachel uit de 20e eeuw. Deze worden onder andere met een vermogen van 1800 watt aangeboden zoals het door Klarstein vervaardigde model St. Moritz. Met deze klassieke aanblik is deze elektrische haard überhaupt slechts bij nader inzien als zodanig herkenbaar vanwege de ontbrekende ventilatiebuis, die bij een echte haard nodig zou zijn.

Uiteraard zijn er ook veel moderne varianten, die wonderwel passen in een net zo moderne inrichting of een interieur in minimalistische sfeer. Hier is bijvoorbeeld het model Lausanne te noemen met een vermogen van 2000 watt en een in het zwart uitgevoerde frame van klavierlak. Een vergelijkbare, iets hoger uitgevoerde variant, die moderne en traditionele elementen met elkaar verenigt, is het model Chamonix, dat eveneens over een vermogen van 2000 watt beschikt. Het hoog uitgevoerde frame herinnert aan de hoofdzakelijk in het Amerikaanse gebied gebruikte kachels. Een chic contrast ontstaat door het secundaire, in zwart gehouden frame en het kijkvenster.

Alle aangeboden elektrische haarden zorgen vanwege hun innovatieve techniek voor authentiek werkende vlammen. Naast het frame, dat het merendeel van het uiterlijk uitmaakt, onderscheiden zich de afzonderlijke haarden zich ook door de grootte van het kijkvenster. Het voordeel is steeds, dat deze met elektrische stroom worden opgewekt en er als gevolg daarvan geen uitlaatgassen ontstaan, waardoor de elektrische haard zelf zeer milieubewust en efficiënt functioneert. Renoverings- en verbouwingswerk zijn niet nodig, omdat vanwege de ontbrekende uitlaatgassen geen uitlaatbuis met schoorsteen moet worden verbouwd. Elektrische haarden zijn daarentegen een zeer ongecompliceerd in de kamer te integreren alternatief, dat vanwege de kunstmatig opgewekte vlammen veel veiligheid en een aangenaam heerlijke warmte biedt.

Zo functioneert de moderne elektrische sfeerhaard

De meeste haarden van dit type worden op een geaarde, conventionele 230 volt sterke stekkerdoos aangesloten. Het vlammenbeeld wordt onder meer via spiegeleffecten respectievelijk via gloeilampen en reflecterende draai-elementen gerealiseerd. Zo ontstaat er een driedimensionaal werkend vlammenbeeld, dat er door houtblokken ook nog eens authentiek uitziet. De warmte van de elektrische haard wordt ondertussen opgewekt net als bij een verwarming via geïntegreerde radiatoren, die opgewarmd worden. Door de wegtrekkende kou van de omgevingslucht wordt een constante afgifte van warme lucht gegarandeerd. De verwarmingselementen fungeren zelf meest als puur ohmische weerstanden. De elektrische haard laat daardoor essentiële verschillen zien met bijvoorbeeld een verwarming in daluren en het werkingsprincipe daarvan. De prestaties van de elektrische haarden variëren per model in een spectrum van ongeveer 1000 tot ongeveer 3000 watt.

Elektrische haard kopen: Voor- en nadelen

Bij het kopen van een elektrische haard moet er in de eerste plaats op worden gelet, dat die op het oog ook bij het interieur past en er genoeg oppervlakte beschikbaar is. Wie in het bijzonder van behaaglijke warmte houdt, kiest bovendien bij voorkeur eerder een elektrische haard met een vermogen vanaf 2000 watt. De voordelen zijn altijd daarvan afhankelijk. Zo kan de E-haard relatief vrij in de kamer worden geïntegreerd, een schoorsteen is net zo weinig vereist als een afvoerpijp. Op uitzonderlijke koude dagen krijgen bezitters van de elektrische haard een extra verwarming, die warmte in de kamer afgeeft. Modellen met afstandbediening en thermostaat zorgen voor verder comfort, de intensiteit van de vlammen laat zich bovendien vaak vrij gemakkelijke reguleren. Er ontstaat geen schadelijke rook en ook hout hoeven toekomstige bezitters van de elektrische haard niet te hakken. Het enige dat nog moet worden bedacht is het relatief verhoogde stroomverbruik. Wie de smaak te pakken heeft gekregen, dient de verschillende modellen nu wat preciezer te bekijken om de passende elektrische haard te vinden.

Meer informatie over elektrische haarden vindt u ook in de gids voor elektrische kachels van Klarstein.

Naar boven