14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Plafondventilator


Plafondventilatoren: tropisch getest en huiselijk chic - de koele broes die geen (stand)plaats inneemt

Dat plafondventilatoren in tropische landen direct na de introductie van elektriciteit bij de standaard uitrusting van officiële gebouwen horen mag een indicatie van hun effectiviteit zijn. Het grote voordeel van een plafondventilator zijn de afmetingen: blad-doorsnedes van max. 134 cm bereiken een optimale luchtcirculatie. Het (schijnbaar) grote nadeel ligt in het feit dat de ventilator niet 'opgeruimd' kan worden. De talloze verschillende uitvoeringen en verschillende materialen maken daarentegen een perfecte visuele integratie in elke willekeurige woonambiance mogelijk. Een plafondventilator met licht biedt bovendien praktische voordelen. En: in de winter kan de rotor aan het plafond ook nog de stookkosten doen afnemen.

Hoe werkt een plafondventilator?

Een plafondventilator brengt de warme lucht bovenin in beweging - en stuurt die als verkoelende luchtstroom weer naar beneden. Hierdoor wordt

  • ten eerste een ophoping van warmte bij het plafond voorkomen
  • en ten tweede een effectieve en gelijkmatige luchtcirculatie bewerkstelligt, die als aangenaam wordt ervaren.

Bij modellen met 'zomer- en winterwerking' kan de draairichting van de rotorbladen in de winter worden omgedraaid - dus met de luchtstroom naar boven. Zo wordt een druk gecreëerd die ervoor zorgt dat de warme lucht langs de wanden weer terugstroomt. In plaats van aan het plafond te blijven hangen komt de warme lucht zo terug in de woonkamer - de besparing van stookkosten is duidelijk merkbaar. Zo wordt ook gelijk de vraag 'Hoe moet ik een plafondventilator draaien?' beantwoord.

Plafondventilatoren zijn nauwelijks hoorbaar

Normaal gesproken valt de beslissing om een plafondventilator te kopen net voordat de zomer begint. De voornaamste taak van een ventilator is tenslotte die verkoelende bries te produceren. Door de afmetingen van de bladen hoeven plafonventilatoren bij het verrichten van deze taak niet zo heel snel te draaien en produceren desondanks een effectieve luchtstroom - daarbij zijn ze dan ook nog fluisterstil. Bijna alle modellen beschikken over drie standen en produceren zelfs op 'volle kracht' nauwelijks meer dan 50 dB. Een plafondventilator (met afstandsbediening) is daarom bijzonder geschikt voor de slaapkamer: stil, aangenaam koel en zonder hinderlijke tocht.

Lamp met ventilator: met licht en in een passend design voor elke inrichting

De roterende bladen onder het plafond hebben stroom nodig - een plafondventilator met lamp maakt slim gebruik van het feit dat aansluiting voor de kamerverlichting toch meestal al in het midden van het plafond zit. Een plafondventilator met licht is altijd voorzien van een afstandsbediening die het onafhankelijk inschakelen van verlichting en ventilator garandeert. De ingebouwde lampen zijn perfect op het design afgestemd. Combinaties van mat geborsteld aluminium met zilverkleurige bladen of een finish van nikkel met melkglas en warme houten fineer zoals walnoot, kersen of palissander geven elke plafondventilator met afstandsbediening een fijne, elegante uitstraling. Licht ahorn heeft een huiselijk effect, wit maakt zich bijna onzichtbaar en zwart zet een merkbaar accent.

Plafondventilator kopen: waarop letten?

Bij de aankoop van een ventilator moet op een paar punten gelet worden: Een bladlengte van 105 cm is voldoende voor een ruimte van circa 15 m², vanaf 20 m² is het beter een plafondventilator aan te schaffen met een blad-doorsnede van 132 cm. Plafondventilators zijn geen lichtgewichten, ze wegen, afhankelijk van het model, tussen de 5 en 15 kg. Het is daarom van essentieel belang om van te voren het draagvermogen van uw plafond te controleren. Alle Klarstein plafondventilatoren zijn voorzien van een uitvoerige en begrijpelijke montagehandleiding - bij twijfel is het desondanks verstandig voor de zekerheid een vakman te raadplegen. Aansluitend kan de eerste hittegolf komen - Klarstein zorgt voor koelte.

Ook interessant:

Naar boven