14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Keukenmachine kopen – vind degene die bij jou past

Sinds de eerste keukenmachines zoals we die vandaag de dag kennen werden ontwikkeld in de jaren '50 hebben ze een succesvolle opmars gemaakt in keukens doorheen de wereld. Waarom? Iedereen die wel eens eiwit heeft opgeklopt, brooddeeg heeft gekneed of met de hand slagroom heeft geklopt, kan hier gemakkelijk een antwoord op geven. Een keukenmachine bevrijdt je niet enkel van de handelingen, het bespaart je ook nog eens tijd. Op deze manier kan je jezelf alvast richten op het wassen van de vaat of doorgaan met het voorbereiden van het eten terwijl de machine voor het deeg en dergelijke zorgt. De klassieke keukenmachine is in de loop der tijd steeds verder ontwikkeld. Ondertussen zijn er een groot aantal modellen die veel verder gaan dan enkel roeren en kloppen. Hier vind je een overzicht van de verschillende types en functies van de breed inzetbare keukenhulpmiddelen en een antwoord op de vraag welk model voor jou de beste is.

Welke soorten keukenmachines zijn er?

De klassieke keukenmachines zijn van speciaal belang voor zij die van bakken houden. Ze zijn normaal gesproken uitgerust met gardes, roerhaken en deeghaken, welke gemakkelijk verwisseld kunnen worden waar nodig en die tevens zijn uitgerust met een roestvrijstalen of glazen kom. Elke enthousiaste kok zou moeten overwegen een multifunctionele keukenmachine aan te schaffen. Dankzij de accessoires zoals een gehaktmolen voor het verwerken van vlees, pasta of biscuitjes, en een blender om heerlijke smoothies en soepen mee te bereiden, biedt deze machine een nog breder scala aan functies.

De accessoires zijn gemakkelijk vast te maken aan de zwenkarm van de machine. Er zijn ook multifunctionele keukenmachines die dankzij een geïntegreerde oven de bovenstaande bereidingen kunnen verwarmen en stomen. Deze voedselmachines met kookfunctie lijken qua uiterlijk op een blender met een grote, robuuste kom gemaakt van roestvrij staal, welke doorgaans wordt uitgerust met een verbindingsstuk voor messchijven en een roerhulpstuk op de basis.

Op sommige modellen kan er ook een optioneel hulpstuk voor een stoomkoker worden geplaatst. Hiermee kan je hele maaltijden snel, netjes en met een laag calorieëngehalte prepareren met behulp van de keukenmachine. Naast deze modellen met kookfunctie bevat de keukenmachinefamilie ook nog de zogenaamde multifunctionele kokers. Hoewel deze hun inhoud niet kunnen vermalen, bieden ze wel een breed scala aan functies, variërend van koken en bakken tot frituren en sauteren.

Waar zou een voedselmachine toe in staat moeten zijn

Ondertussen is er ook een brede selectie aan modellen en functies beschikbaar, van de klassieke voedselmachine tot de multifunctionele alleskunner. De vraag waar een keukenmachine allemaal toe in staat zou moeten zijn, kan niet in zijn algemeenheid beantwoord worden, omdat de toepassing ervan voornamelijk aangepast zou moeten worden aan iemands persoonlijke behoeftes:

Deegmachine: perfect geschikt voor het bakken van grote hoeveelheden

Als je voornamelijk wilt bakken met de keukenmachine, zijn naast de apparatuur ook het vermogen van de motor en de capaciteit van de kom van speciaal belang. Om alles van eiwit tot klassiek biscuitgebak en brooddeeg te kunnen verwerken, zou de machine uitgerust moeten zijn met een garde, een roerhaak en een deeghaak. Een planetair roersysteem zorgt ervoor dat het deeg glad wordt gemaakt en niet blijft plakken aan de rand van de kom. Met betrekking tot de motor, 300 tot 500 watt is ruim voldoende voor licht deeg. Als het echter gaat om het kneden van stevigere soorten deeg zoals brood- of pastadeeg, wordt een keukenmachine van 1000 tot 1500 watt aanbevolen. Houd ook altijd rekening met het feit dat het aantal watt geen indicatie is van het vermogen van de motor, maar enkel betrekking heeft op het energiegebruik van de machine. Ook al is een hoger energiegebruik vaak een indicatie van een sterkere motor, zal je altijd rekening moeten houden met de grootte van de mengkom. Normaal gesproken betekent een grotere kom met meer capaciteit dat de motor van de machine ook krachtiger is, om zo een grotere hoeveelheid deeg aan te kunnen.

De multifunctionele keukenmachine

Als je verschillende keukenapparaten tegelijkertijd wilt gebruiken, bijvoorbeeld om pasta te maken (ontdek onze bijpassende recepten), vlees te malen of heerlijke smoothies en soepen te blenden, zou de machine naast de roer- en kneedmodules de juiste hulpstukken moeten hebben, zoals mengbekers en gehaktmolens. Om hardere materialen zoals ijsblokjes te kunnen vermalen zou de machine een krachtige motor met een vermogen van 1000 tot 1500 watt moeten hebben. De individuele hulpstukken zouden gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd moeten worden om ze grondig schoon te kunnen maken. Als je naast deze functies ook warme maaltijden wilt bereiden in je keukenapparaat, zou je een keukenmachine met kookfunctie moeten hebben. Naast zijn motorvermogen is ook het opwarmingsvermogen hier van belang, waarbij 1000 watt voldoende is voor het snelkoken en stomen. Om lichtjes te stomen en voor lage calorieëngehaltes zou de machine een damphulpstuk moeten hebben. Je kunt besparen op nog een andere stap in het proces door de machine van een geïntegreerde weegschaal te voorzien.

Veelzijdige bereidingswijzen met één druk op de knop

Deze kleine alleskunners nemen meestal niet de taak van het snijden van de ingrediënten van je over, maar bieden wel eindeloze mogelijkheden m.b.t. andere voorbereidingsaspecten. Als het gaat over wat een keukenmachine allemaal zou moeten kunnen, is het verwarmingsvermogen uiteraard ook een zeer belangrijke factor voor multifunctionele kookmachines. Met een verwarmingsvermogen van 800 tot 1000 watt kan een multifunctionele kookmachine alles doen van snelkoken en stomen tot roosteren en frituren, en nog steeds substantieel minder energie verbruiken dan een traditioneel fornuis. Een timerfunctie voor de starttijd is ook een speciaal voordeel en garandeert dat het geselecteerde programma automatisch wordt uitgevoerd op het gewenste tijdstip, zodat je bijvoorbeeld wakker kunt worden met de geur van versgebakken brood. Een antiaanbaklaag is van belang, vooral voor multifunctionele kookmachines, zodat er niks zal aanbranden. Dit maakt ook dat de houder veel makkelijker schoongemaakt kan worden; als je jezelf zelfs nog meer werk wilt besparen, overweeg dan om een apparaat te kopen met een zelfreinigende functie.

Voor meer veiligheid en comfort

Naast de eigenschappen die al genoemd zijn, zijn er een aantal functies die de omgang en het veilige gebruik van het toestel verbeteren:

  • Veiligheidscircuit: voor een stevige stand zonder weg te glijden
  • Pulsfunctie: voor een milde verwerking van gevoelige ingrediënten
  • Timerfunctie: stop automatisch na de gewenste tijd
  • Oververhittingsbescherming: stopt de machine wanneer de motor te heet wordt

Welke keukenmachine is de beste?

Er zijn veel verschillende soorten keukenmachines. Welke daarvan de beste is hangt volledig af van waar je de machine uiteindelijk voor wilt gebruiken.

Iedereen die ervan houdt om regelmatig te bakken zal daar uitstekend toe in staat zijn met de klassieke keukenmachine. Een goed voorbeeld van een dergelijke machine is de Bella Argentea van Klarstein. Hij kneedt, roert en klopt op 1200 watt en heeft 6 snelheidsstanden. Hij heeft een robuuste roestvrijstalen kom met een capaciteit van 5,2 liter, of tot maximaal 2 kilogram deeg. De machine is beschikbaar in 6 kleuren en is een echte blikvanger in de keuken.

Zij die ervan houden veel te koken maar maar niet beschikken over de juiste apparatuur zoals een vleesmolen, blender en dergelijke, zouden een multifunctionele keukenmachine moeten aanschaffen. De Lucia Rossa van Klarstein bijvoorbeeld is uitermate geschikt hiervoor. Zijn motor van 1200 watt drijft ofwel het planetaire roersysteem, het gehaktmolenhulpstuk (met verscheidene aanzetstukken voor vlees en pasta) of de blender op de machine aan. De Lucia is ook beschikbaar in verschillende kleuren – van klassiek tot retro.

Voor zij die baat hebben bij een bijkomende opwarmfunctie om hele gerechten de bereiden, zouden moeten kiezen voor de GrandPrix-keukenmachine van Klarstein. Deze roert en vermaalt niet alleen, maar kan dankzij zijn roestvrijstalen mengkom met een capaciteit van 2,5 liter, zijn stoomhulpstuk en zijn geïntegreerde weegschaal maaltijden voor de hele familie voorbereiden, direct in de machine. Dit bespaart je niet alleen ruimte, rijd en elektriciteit, maar vermindert ook de hoeveelheid afwas die je te wachten staat.

Het aankopen van een multifunctionele kookmachine is niet alleen de moeite waard voor de stamppotfans en zij die van slowcookers houden. Deze keukenmachine biedt een enorm scala aan bereidingsmogelijkheden, met een veel lager energieverbruik dan een fornuis. De Hot Pot van Klarstein is een echte alleskunner binnen deze categorie. Hij heeft 23 programma's, waaronder koken, stoomkoken, frituren, sauteren, bakken en roosteren, en maakt je leven gemakkelijker dankzij zijn zelfreinigende functie, antiaanbaklaag en timer. Met zijn krachtige 950-watt verwarmingselementen kan de Hot Pan temperaturen aan van 35°C tot 160°C en hij heeft een capaciteit van 5 liter om zonder enig probleem de hele familie te voeden.

Lees verder

Keukenmachine Test & Gids

Naar boven