Een wijnkoelkast is vast en zeker de droom van iedere wijnliefhebber. De optimale opslag van elke soort. Temperatuur, luchtvochtigheid, helderheid en positie perfect in het oog hebben. Zo kun je altijd van je favoriete druivennat genieten en je weet: precies zo en niet anders moet hij smaken. Want wijnen kunnen bij verkeerde opslag op diverse manier schade oplopen en zelfs aroma's van andere levensmiddelen opnemen. Daarom zijn wij er zeker van: een wijnkoelkast heeft iedereen nodig die een goed glas wijn weet te waarderen. In onze raadgever voor wijnkoelkasten tonen we je wat echt belangrijk is bij het kopen!
Vergelijken en weten wat je nodig hebt: dat is zeer belangrijk, zodat jouw wijnkoelkast lange tijd zijn werk goed kan doen. Hoe groot moet hij zijn? Waar wil je hem neerzetten? Heb je meer zones nodig? Wil je een wijnkoelkast of een wijntemperatuurkast? Hoe moet de klimaatklasse van de koelkast zijn? Dat zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden. Resp. waarbij wij graag helpen precies het juiste antwoord daarop te vinden. We stellen verschillende typen en functies van wijnkoelkasten voor. Zo ben je super geïnformeerd en weet je vervolgens heel precies welke wijnkoelkast jouw leven zal verrijken.
Kleine wijnkoelkast met grote inhoud. In deze koelkast passen maximaal 20 flessen. De panorama glasdeur en het bedieningspaneel van buiten maken bediening en opslag simpel.
Een kleine wijnkoelkast kan veel teweegbrengen. Als je niet zoveel ruimte hebt, is een dergelijk model ideaal. De koelkast heeft een koelzone. Met het bedieningspaneel op de deur kun je tussen 5 en 18 °C instellen en daarmee jouw lievelingswijnen ideaal opbergen. Het bescheiden en elegante design laat de koelkast op iedere plek schitteren. De 4 metalen schappen zijn uitneembaar en het led-licht aan de binnenkant kan optioneel worden in- en uitgeschakeld.
Grote wijnkoelkast met edel design: geschikt voor max. 165 flessen is deze koelkast een ruimtewonder. Flessen worden in een zone tot 5-20 °C bewaard en bijzonder goed tegen trillingen beschermd.
Wie écht veel ruimte voor zijn wijn wil hebben, komt met een grote wijnkoelkast zoals de Vinovilla Grande zeer goed uit de voeten. Met compressiekoeling, actieve koolstoffilter en bescherming tegen trillingen biedt hij de perfecte voorwaarden voor goed beschermd bewaarde wijn. De houten laden zijn daarbij in hoogte verstelbaar zodat je de maximale flexibiliteit hebt. En ook een installatie voor het opbergen van de passende glazen is inclusief.
Elegant ingebouwd in jouw keuken, de bar of op een andere plek: deze inbouw wijnkoelkast heeft twee koelzones.
Deze 2 zones wijnkoelkast maakt veelzijdigheid bij jouw wijnkeuze mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld rode en witte wijn tegelijkertijd bij verschillende temperaturen bewaren en daarmee aan de verschillende eisen voldoen. De koelkast is een inbouwapparaat en kan daardoor in jouw keuken, in de woonkamer of in een bar worden geïntegreerd.
Ruimte voor 77 flessen op 2 koelzones biedt deze wijnkast. Met zijn edele, zwarte design en een getinte front van 3-laags veiligheidsglas laat hij niets te wensen over.
Edel, zwart design, getint glas en houten roosters die jouw wijn comfortabel bewaren. Zo kun je champagne, Prosecco, rosé, witte en rode wijn ideaal bewaren. De koelkast laat zich overal elegant integreren en laat je als echte wijnkenner schitteren.
Na de presentatie van verschillende modellen ligt de bal nu bij jou. Vind je ideale wijnkoelkast door te vragen wat je precies wil. Drink je bijvoorbeeld verschillende wijnen, dan is een twee zones wijnkoelkast voor een optimale opslag aan te bevelen. Heb je liever weinig goed geselecteerde flessen of graag een kleurrijke voorraad? Naar wens zul je de afmeting van je wijnkast moeten aanpassen. Dan zijn er natuurlijk een paar design vragen: hou je van verlichting? Moet de kast zwart zijn of een andere kleur hebben? Moet het apparaat vrij staan of wil je het integreren? Ook de luchtvochtigheid in jouw wijnkoelkast moet je in de gaten houden. Deze moet tussen 75 en 85 % liggen. Wist je al: met de klimaatklasse wordt bij de wijnkoelkast bedoeld in welke omgevingstemperatuur hij ideaal koelen kan.
Wat voor soorten wijn zijn er eigenlijk en hoe verschillen ze van elkaar? Dat leggen we je super graag uit!
Witte wijn is een van de wereldwijd meest geliefde soorten en telt daarom tot de bijzonder graag geziene gasten in wijnkoelkasten. Voor het maken van witte wijn gebruiken wijnbouwers bijna uitsluitend witte druiven. Gedronken wordt ze meestal jong en de smaak van een witte wijn kenmerkt zich in de regel door frisheid, fruitigheid en in vergelijking met rode wijn een hogere zuurgraad. Bekende druifsoorten zijn riesling, sauvignon blanc en pinot blanc.
Voor rode wijnen, zoals de naam en de kleur al doen vermoeden, alleen rode druiven gebruikt. Hun kleur krijgen de wijnen door de schillen van de vruchten die samen met de most gissen. Kleurintensiteit en tannine-gehalte, de looistof dus, richten zich naar de contactduur van most en de schillen. Het tijdsbestek kan enkele dagen (bij lichte rode wijnen) tot twee weken (bij zware rode wijnen) bestrijken. Rijpen de wijnen in een houten vat, dan ontwikkelen ze bijzondere balsemachtige geuren en smaken harsiger. Gerenommeerde druivensoorten voor rode wijnen zijn merlot, cabernet sauvignon, tempranillo, pinot noir en sangiovese.
Een rosé is het product als je witte wijn en rode wijn aanmengt. Klein grapje, waar echter een hardnekkige misvatting achter schuil gaat: velen denken dat rosé door een mix van witte en rode druiven ontstaat. Daadwerkelijk is het in de Europese Unie zelfs verboden rode en witte wijn te mengen om rosé te maken. Nee, alleen de rode druiven zijn deel van het vervaardigingsproces en de bleekrode kleur verkrijgen de wijnbouwers, omdat ze de schillen zeer vroeg van de most scheiden, zodat ze weinig kleurstof afgeven. Een uitzondering is er echter: de rosé champagne wordt van een mix van lichte en donkere druiven gewonnen De druifsoorten pinot noir, tempranillo, pinotage, shiraz en cabernet sauvignon gelden als typisch voor roséwijnen.
Echt parelend! Een parelwijn, mousserende wijn of bubbeltjeswijn bevat meestal extra koolzuur dat tijdens het gistproces is ontsnapt. In Italië krijgen dergelijke wijnen de aanduiding „frizzante“ en de Fransen noemen het „perlant“. Mousserende wijnen zijn met een druk tussen één en 2,5 bar echter licht prikkelend. Populaire vertegenwoordigers, ook in wijnkoelkasten, zijn veel proseccos uit Italië.
Zogenaamde stille wijnen bevatten nauwelijks alcohol en koolzuur en fungeren als basis voor schuimwijnen die in de fles gisten en zo natuurlijke koolzuren en hun alcoholgehalte ontwikkelen. Om de druk van minimaal drie bar te weerstaan, moeten de flessen een bijzonder dikke wand hebben - dat kennen we van knallende kurken op oudjaarsdag. Mocht je de term schuimwijn niet kennen, dan zijn we ervan overtuigd dat je de bekendste kent: champagne, die de edele naam alleen mag dragen als hij in de Franse Champagne is vervaardigd. Vaak worden Duitse champagne (Sekt) en schuimwijn gelijkgesteld waarbij de Duitse Sekt altijd op basis van een Duitse stille wijn is geproduceerd.
Edelzoete wijnen ontstaan deels of volledig uit druiven die edele rotting hebben ondergaan en weinig vocht bevatten. Laat je door het woord „rotting“ niet afschrikken, want het resultaat is rondom kostelijk. Aangezien de speciale druiven duidelijk minder vloeistof bezitten dan normale lichte of donkere druiven, vergt het productieproces veel van ze - daardoor stijgen ook de kosten van de geconcentreerde zoete wijnen, waar de Hongaarse Tokajer en de Château d'Yquem uit Frankrijk onder vallen.
Heeft een wijn meer dan 15% alcoholpercentage, dan valt hij normaal gesproken onder de likeurwijnen. Voor het alcoholpercentage is de verwerking van overrijpe druiven of het gebruik van een bijvoorbeeld door brandewijn verrijkte basiswijn verantwoordelijk. Dat reduceert de gisting en zorgt voor een hoger suikerpercentage in de druiven. Bijzonder aanbevelenswaardig zijn de Banyuls, Marsala, Madeira, portwijn en sherry.
We bekijken het thema vanuit een liberaal standpunt: net zo min als dat de beste wijnkoelkasten bestaan, bestaat de enige, echte drinktemperatuur. Want wat zegt ons een precies getal als de wijn niet zo smaakt? Echter, naast individuele smaken bestaan er een paar richtlijnen voor de juiste temperatuur waar geïnteresseerden zich naar kunnen richten om de perfecte drinktemperatuur te vinden. In het algemeen geldt: rode wijnen liggen bij circa 18 graden en witte wijnen bij circa 10 graden.
Dat hangt van de inhoud af. Rode wijnen ontvouwen hun aromastoffen tussen 15 °C en 18 °C. Witte wijnen hebben daarentegen een wat lagere bewaartemperatuur nodig die tussen 11 °C en 14 °C ligt. Rosé bewaren in een wijnkoelkast is optimaal bij een temperatuur tussen 7 °C en 12 °C. Ook de Duitse Sekt en champagne voegen zich vaak bij de wijnvoorraad en hebben net als schuimwijn een temperatuur van 5 °C en 7 °C nodig. Bovendien dient de luchtvochtigheid in jouw wijnkoelkast bij 75 tot 85 % te liggen.
Dat hangt van de omvang en de energie-efficiëntieklasse af. Gemiddeld kun je zeggen dat een wijnkoelkast van de energieklasse E ca. 90 kWh verbruikt.
In principe allereerst als een normale koelkast: met compressiekoeling. Dat betekent: door een koudemiddel wordt warmte uit de binnenkant onttrokken en naar buiten afgegeven. Toch is een wijnkoelkast heel anders dan een koelkast te betrachten: de temperaturen zijn eerder milder. Bovendien zal er naast wijn en soortgelijke dranken niets anders in worden bewaard. De deuren zijn goed verdicht om geen geuren binnen te laten en de flessen worden speciaal tegen trillingen beschermd.
De wijnklimaatkast en de wijnkoelkast zijn in principe allereerst synoniem. Als derde begrip is er de wijntemperatuurkast. Hier is het wezenlijke verschil: de temperatuurkast zorgt er kort voor wijnen op de ideale drinktemperatuur te brengen. De wijnkoelkast is daarentegen voor opslag van lange duur bestemd en bootst de omstandigheden in een wijnkelder na.
Dat hangt natuurlijk van de omvang en de functies af. Kleine wijnkoelkasten beginnen bij ca. 200 euro. Verder omhoog zijn er nauwelijks grenzen. Grote wijnkoelkasten van goede kwaliteit kosten meestal tot 2.000 euro.
Een wijnkoelkast is een luxeartikel. Hij wordt gebruikt als je jouw wijn wilt bewaren en je je wilt bezighouden met de ideale temperatuur en opslag. Hij is bij vergelijking het gunstigere alternatief bij een wijnkelder. Brengt dus een hoge meerwaarde waarvan je je als wijnkelder snel bewust wordt. Wanneer je jouw wijn dus ideaal wilt bewaren en ook nog elegant wilt presenteren, dan heb je een wijnkoelkast nodig - vinden wij.
Wij adviseren voor de woonkamer eerder een vrijstaande wijnkoelkast zolang je hem niet in een soort keukenblok wilt inbouwen. Bovendien is het de moeite waard hier in een zeer geluidsarm apparaat te investeren.
Nu aanmelden bij de nieuwsbrief en een waardebon van € 10,-- verdienen.
U kunt zich ook na de bestelling registreren